19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Grickanje noktiju govori mnogo o vama

Grickanje noktiju govori mnogo o vama

Jedna od najčešćih navika osobe koje su pod čestim stresom jest griženje noktiju.

Mnogi to rade nesvjesno, u određenim svjesnim situacija, a što dovodi do toga da ruke tih osoba izgledaju ružno na pogled, piše Večernji list.

No, nije samo estetika ta koja je negativna, već je istodobno otvoren put u krvotok raznim bakterijama, upozoravaju njemački liječnici. Ispod noktiju se kriju različite bakterije, poput salmonele i E. coli, koje se kod osoba koje grizu nokte mogu lako unijeti u organizam.

Najčešće je riječ o automatskoj navici koja pomaže pri opuštanju i smirivanju u situacijama stresa, no može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema. Kako je objasnio dr. Peter Falkai, psihijatar, potreba za grizenjem noktiju općenito upućuje na manje izraženo kompulzivno ponašanje ili, u težem slučaju na opsesivno-kompulzivni poremećaj. Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac “izgrize nokte do korijena ili do krvi”. – Tada govorimo o simptomu bolesti – upozorava Falkai.

No, najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychology, pokazalo je da ta navika nije samo pokazatelj stresa. Može biti i znak da je riječ o osobi koja je perfekcionist.

Voditelj istraživanja, Kieron O`Connor, tvrdi kako često perfekcionisti grizu nokte kada su u situacijama da nije sve onako kako su zamislili, odnosno, da grizu nokte kada nisu u mogućnosti ispuniti svoje zadane ciljeve.

Najnovije

Još iz rubrike