Hasanbegović: Apsolutno smo protiv pristupanja RH marakeškom sporazumu, to je začetak jednog vrlo problematičnog procesa

U N1 studiju uživo gostovao je saborski zastupnik stranke ‘Neovisni za Hrvatsku’ Zlatko Hasanbegović.

Kada je u pitanju hrvatska desnica – koliko ste složni oko marakeškog dokumenta?

Ova tema na dnevni red nije došla preko ozbiljne političke rasprave već jedne vrste straha za kojeg su odgovorni političari, koji jasno ne artikuliraju stajališta. Za marakeški dokument smo umjesto u Saboru saznali preko medijskih prebacivanja na relaciji Banski dvori -Pantovčak. Moramo znati što je sadržaj sporazuma, državni dužnosnici ne smiju petljati već iznijeti činjenice. Naš stav je jasan, mi smo apsolutno protiv pristupanja RH marakeškom sporazumu.

Dokument je začetak jednog vrlo problematičnog procesa koji će epilog imati u konačnoj legalizaciji teza iz tog dokumenta u državama.

Imamo pokušaj upravljanja ključnim fenomenom današnjice, a to su masovne ilegalne migarcije koje se prikazuju kao kao temeljno ljudsko pravo, a pravo na ilegalanu migraciju ne može i nije temeljno ljudsko pravo. Usporedio bih ovaj dokument s RH zakonom o legalizaciji besprave gradnje, pokušava se nešto što je nezakonito proglasiti zakonitim i prirodnim.

Međunarodni čimbenici se trebaju baviti uzrokom i otklanajnjem ovih ilegalnih migracija, a on se na neki način legalizira. Ne samo da oni sudjeluju u stvaraju ratova i kaosa koji onda stvaraju ilegalne migracije – već se šalje poruka nesretnicima da uzmu zavežljaj i krenu prema obećanoj zemlji.

Temeljna činjenica Ustava je ona koja kaže da se granice moraju štititi i da je svaki protuzakoniti ulazak u RH predstavlja kazneno djelo.

Može li itko zamisliti da se krene iz Afganistana, Sirije ili iz Zagreba na put od tisuću ili više tisuća kilometara, a da ne postoje uhodnae trase, stanoviti mehanizmi gdje imamo trgovinu ljudima… Ovo smo već vidjeli prije dva stoljeća kada se dogodila masovna trgovina robljem prema Južnoj i Sjevernoj Americi. Ovdje imamo različite interese – od interesa poslodavaca za jeftinom radnom snagom, određene ideološke interese za rastakanjem tradicionalnog identiteta i kriminalne interese.

Ako se švercate u tramvaju bit ćete izvrgnuti represiji, a, druge strane, potiče se klasično kazneno djelo.

Martin Pauk, vaš kolega i splitski gradski vijećnik stranke ‘Neovisni za Hrvatsku’ izjavio je da ‘zbog migranata na granicu treba staviti ogradu i dobro opskrbljena mitraljeska gnijezda’. Je li to poticanje na mržnju?

Ovdje je riječ o metaforičkom izričaju, niti jedna država na svijetu nema cijelu granicu zatvorenu mitraljeskim gnijezdom, naglasak je na tome da se granice trebaju zatvoriti na ilegalni prelezak.

Kako Vi u toj izjavi možete vidjeti metaforu?

Čitam to kao metaforu, ne govori se o iskazivanju dalekosežnog političkog programa. Već sada granicu štite redarstvenici koji su naoružani.

Jeste Vi za to da se na granicu šalje i vojska?

O tome se treba raspravljati, a ako bi došlo do eskalacije krize, da.

Što znači eskalacija, veći broj migranata?

Ovdje nemamo značajno povećanje ilegelnih prijelaza, kao kad je bio upućen poziv Merkel da dođu, ali ovdje postoji pritisak na granice, granični prijelazi su bili zatvoreni. Posjetio bih na događanje u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Gradonačelnik Milan Bandić danas je upitan zašto je u Zagreb zvao Dragana Markovića Palmu te hoće li se ispričati braniteljima. Poručio je da nije znao kakav je bio odnos Palme s Arkanom. Braniteljima će se ispričati, rekao je i “progutat sto žaba ako treba”. Vi ste u zagrebačkoj skupštini zbog Markovića srušili kvorum, je li ova današnja izjava za Vas isprika?

Naravno da nije, to je jasno svakome. Bandić bi trebao zbog ljudskog i građanskog dostojanstva, on kojeg su izabrali građani treba u javnom djelovanju držati do dostojanstva svih Zagrepčana pa onda i do svih građana RH.

Ako kaže da nije znao, postavlja se pitanje tko u ovoj zemlji obnaša dužnost ako ne zna elementarne činjenice.

Je li lagao ili stvarno nije znao, što mislite?

Ja to ne mogu znati, svaki dužnosnik kada odlazi na službeni put u inozemstvo od protokola dobiva službenu bilješku o osobi kod koje se ide, ovdje nije riječ o kumovima, gospodin Marković Palama je jedna od suutemeljitelja Arkanove stranke i jedan od aktivnih srpskih homofoba. Riječ je osobi koja je nekoliko dana prije nego li je stigla u Zagreb glorificirala osuđene srpske zločince, među njima generala Pandurovića koji je sudjelovao u Srebrenici i zločinca iz Vukovara Šljivančanina.

Je li onda ispunjen uvjet za nastavak rada Skupštine?

Uvjeta je bilo za nastavak skupštinske sjednice. Pozvali smo sve zastupnike da nastave s radom, imaju kvorum i u tom smislu odgovornost nije na nama.

Javio se Jandrokovićev unutarnji neprijatelj, Miro Kovač: To je dokument koji potencira migracije, na hrvatskom – reklamira seljenje

Facebook Komentari