Odlikovani jer su krv dali najviše puta

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručila je odlikovanja „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” dobrovoljnim darivateljima krvi za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka. Odlikovani su muškarci koji su krv darovali više od 100 i žene koje su krv darovale više od 75 puta.

Predsjednica je u obraćanju naglasila posebnu vrijednost duge tradicije dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa, organizacije koja promiče ideje solidarnosti, zajedništva, milosrđa i izgradnje humanijeg društva. Darivanje krvi plemenita je i nesebična gesta kojom se pomaže spašavanju života i ozdravljenju mnogih ljudi i na tome smo duboko zahvalni, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović podsjetivši da su to osjetili svi koji dolaze u bolnice zbog operativnih zahvata, ali i gosti, turisti i svi kojima je potrebna medicinska pomoć.

U ime 200-tinjak odlikovanih predsjednici Republike je zahvalila Kristina Kuzma, rekavši kako su ponosni što su darivanjem krvi pridonijeli potpunoj samodostatnosti opskrbe zdravstva Republike Hrvatske s dovoljnim i sigurnim količinama potrebitih doza krvi. “Nama koji smo krv dali 75 odnosno 100 puta nisu više potrebni posebni razlozi za darivanje krvi, za nas je to način život koji nas ispunjava i veseli jer smo nesebičnim darivanjem dijela sebe spasili mnoge živote i vratili mnoge osmijehe na lica, dodala je, prenosi HRT.

Facebook Komentari