Raskol oko Marakeškog sporazuma, Predsjednica RH: Uz dužno poštovanje svim diplomatima, ministarstvo se treba zbrojiti

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović komentirala je danas promjenu svoje odluke o (ne)odlasku u Marakeš.

Jutarnji list u ponedjeljak je, podsjetimo, objavio pismo što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu u kojem, među ostalim stoji da joj je iznimno drago što će sudjelovati na usvajanju dokumenta o migrantima u Marakešu.Tri mjeseca kasnije, promijenila je mišljenje i odustala od odlaska u Marakeš.

Zašto?

‘Od toga ne bismo trebali stvarati novi ideološki prijepor’, kazala je.

Pitanje migracija može se riješiti globalnim dogovorom na globalnoj razini, podsjetila je. ”Držala sam da će Marakeški sporazum regulirati dio tih pitanja, i u u kolovozu sam poslala poruku glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu da ću doći u Marakeš. U međuvremenu se dogodilo niz promjena, ispalo je da ne postoji globalni dogovor o migracijama…

‘Umjetno kreirano pitanje’

Sve više država odustaje od toga, ne povodim se za SAD-om, Austrijom… već interesima Republike Hrvatske. Ne želim se opravdavati oko toga, ovo je umjetno kreirano pitanje da bi se skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj. Pravi problemi su, kaže predsjednica, Uljanik, ljudi koji rade i ne primaju plaću te iseljavanje mladih. Problem iseljavanja mladih, istaknula je predsjednica, neće se riještiti Globalnim kompaktom.

Predsjednica je prebacila odgovornost na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer je ono trebalo informirati javnost o Globalnom kompaktu i jer je ono bilo nositelj svih poslova oko kompakta.

“Resorno ministarstvo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ono je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespodenciju, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ, što se potpisuje odnosno ne potpisuje u Marakešu…”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović i dodala da je ministarstvo obaviješteno da ona neće ići u Marakeš.

“Uz dužno poštovanje svim diplomatima, ministarstvo se treba zbrojiti”, poručila je, piše N1.

Facebook Komentari