Vrdoljak otkrio da bi vladajući HNS na europske izbore mogao s oporbenom Amsterdamskom koalicijom, evo zašto

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak komentirao je trenutno poziciju HNS-a u Vladi, činjenicu da je trenutno potencijalno jači saveznik HDZ-u stranka Milana Bandića te političke poteze zagrebačkog gradonačelnika koji je trenutno u Rusiji gdje se susreo s predsjednikom Putinom.

Gradonačelnik je dobio odlikovanje od Putina, prije nekoliko dana ugostio je Arkanova prijatelja – kako gledate na tu Bandićevu svestranost?

Ovaj susret s Palmom nije mudar potez. Pored svega izrečenog, čovjek je i homofob. On je vrlo jasno izjavio da gay populacija nema ljudska prava nego bolest, a mislim da mi u Hrvatskoj imamo dovoljno homofoba koje još nismo uspjeli marginalizirati pa ih ne bismo trebali uvoziti iz susjedstva, iz Srbije, nego shvatiti da takve poruke ne bi trebalo slati.

Po broju zastupnika najvažniji je HDZ-ov partner – on 11 vi 4 – brine li vas rast broja Bandićevih zastupnika?

Nemam ni najmanji osjećaj ugroze. Ono što me veseli u zadnjih nekoliko tjedana je pohvala Europske komisije za rezultat realizacije ambiciozne reforme obrazovanje, ocjene HNS-ovih ministara, jednog i drugog, su među najboljima u Hrvatskoj i od strane medija i javnosti.

Bojite li se da bi moglo doći do preslagivanja u Vladi?

Preslagivanje neće biti jer za to nema razloga. Nisam o tome razgovarao s premijerom Plenkovićem jer ima puno drugih prioriteta koje treba napraviti u ovoj zemlji.

Htjeli ste suradnju sa IDS-om – zašto ste mislili da bi Amsterdamska koalicija htjeti ista s vama? Pa tamo je GLAS – vaši bivši kolege?

Prvo treba reći da je Hrvatska u 2018. godini trebala doći u fazu kada na europske izbore dolazimo s europskim vrijednostima. Europa je pred ovim izborima na jednoj velikoj prekretnici. Jasnu poruku treba reći, ”dosta je!“, svim populistima i ekstremistima i sačuvati europske vrijednosti, a europske vrijednosti su tolerancija, zajedništvo, razgovor i suradnja. Meni nije teško prvi krenuti u taj proces i pružiti ruku svim liberalima i manjincima, bile to one nacionalne, spolne manjine, bilo koje, da zajedno nastupimo i zajedno branimo Europu od ekstremista i populista i ja sam uvjeren da ćemo u tome uspjeti na ovim izborima.

Spremni ste sjesti sa gospođom Mrak Taritaš i Pusić za isti stol i razgovarati o tome?

Znate kada razgovaramo s ALDE-om kao europskom liberalnom strankom oni se pitaju zašto se ne ujedinimo na izborima. Mi kao najveća, najodgovornija i najorganiziranija liberalna stranka ćemo pružiti ruku, a oni će donijeti svoje odluke, a mi ćemo isporučiti jedan mandat u EU parlament kako je bilo i dosad. Sačuvat ćemo Europu od ekstremista i populista, a poslati u Hrvatsku poruku da dnevno politički val koji nas opsjeda, nadiđemo.

Facebook Komentari