Provokacija u Norveškoj: Ruski zrakoplov Topoljev preletio je svega 500 metara od američkog ratnog broda

Ruski zrakoplov Topoljev preletio je svega 500 metara od američkog ratnog broda koji sudjeluje u najvećoj vojnoj vježbi NATO-a, priopćio je Pentagon.

Dodaju da se ruska letjelica ponašala profesionalno, bez sigurnosnih ugroza I bez dodira s američkim brodom. I to je, čini se, jedini incident koji su izazvali.

Oni koji puno godina prate NATO-ruske odnose kažu da taj potez nije potpuno bezazlen.

“Iako se radilo o izviđačkom zrakoplovu, koji nije nosio oružje, bila je to ruska poruka NATO-u i Rusima da su i dalje sposobni za djelovanje”, smatra ratni izvjestitelj Matthew Fisher.

Čelnici NATO saveza od početka vojne vježbe Trident Juncture poručuju da ih ruske provokacije ne zabrinjavaju. Na pitanje organizira li se najveća vojna vježba od hladnog rata zbog ruskih prijetnji, zapovjednici negiraju.

Naravno da nitko ne želi reći da se sve odvija zbog Rusije, kaže novinar Fisher. Ali: “Sve oko ove vježbe govori nam da se radi o Rusiji. Prvo, radi se o geografskom položaju, Norveška ima 170 kilometara dugačku granicu s Rusijom. Također, vezano uz opremu koja je dovedena ovdje – to je kombinirana oprema. Podmornice, nosač zrakoplova. Rijetko su dopremani ovako sjeverno.

A sve zbog pogoršanja odnosa s Rusijom 2014. nakon aneksije Krima i razmještanja proturaketnog štita u Baltčkim zemljama, kao i cyber ratovanja poput mijesšanja u američke izbore, piše N1.

Share This Article