VIDEO U Trstu opsadno stanje, proglašen policijski sat, marširaju tisuće fašista i antifašista

Na tršćanskim ulicama koje su prepune policajaca i karabinjera, sudionici dvaju marševa, onog neofašističkog i onog antifašističkog, kasnili su s polaskom.

Iščekivanje su prekinuli antifašisti te su u 16 umjesto u 15 sati krenuli s trga Campo San Giacomo noseći plahtu s natpisom ‘Oslobodimo se svih fašizama’, piše il Piccolo.

U koloni je tada bilo otprilike tri tisuće prosvjednika, kako su procijenile snage reda. Nosili su zastavei vikali antirasističke parole. U koloni su osim antifašista, bili pripadnici destaka udruženja, sindikata, te brojni studenti i građani kao i političari, pripadnici PD-a i PCI-a.

Oko 17.48 sati antifašistička kolona stigla je na svoj cilj – Piazza Goldoni.

Paralelno, s druge strane grada u Riborgu pripadnici i pristaše neofašističke stranke CasaPound krenuli su oko 16.30 sati umjesto u 15 sati kako je bilo predviđeno. Usporili su ritam nakon što su se zagrijali slušajući heavy metal glazbu i nešto klasike. Bilo ih je otprilike dvije tisuće.

Tijekom jutra su izbili prvi neredi u Trstu, u očekivanju marša pripadnika neofašističke stranke CasaPound i marša njihovih protivnika, nekoliko se mladih antifašista okovima vezalo za ogradu oko kipa Giuseppea Verdija, na Piazzi San Giovanni kako bi spriječili marš stranke CasaPound.

Ukupno je desetak mladih prosvjedovalo ujutro uzvikujući ‘ovuda neće proći fašisti’ i ‘pasivni otpor’. Neke od njih odmah su odveli policija i karabinjeri. Na mjesto incidenta stigli su i vatrogasci. No nemiri nisu ugašeni jer su se prosvjednici popeli na kip te nastavili prosvjedovati vičući pomoću megafona.

Neofašistički marš organizirali su militanti i simpatizeri stranke CasaPound koji su stigli u Trst u tridesetak autobusa iz cijele Italije. Cilj mu je slaviti stotu obljetnicu talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu, kako je rekao tajnik stranke Casa Pound Simone Di Stefano.

Marš njihovih protivnika organizirala je udruga Antifašistički i antirasistički Trst, a podržavaju ga brojni sindikati, građani te istaknuti političari.

Proglašen je policijski sat od 15 sati, a gradska vlast je građanima savjetovala da zbog sigurnosti ostanu u svojim kućama od 12 do 20 sati, prenosi Novi list.

Policija je nešto prije 20 sati izvijestila da je marširalo oko 5 tisuća antifašista i dvije tisuće fašista i da nije bilo ozbiljnijih izgreda.

Facebook Komentari