Raskol u državnoj vanjskoj politici oko migranata: Evo što Predsjednica RH kaže o migrantima i odlasku u Marakeš

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom nedavnog posjeta sjedištu UN-a najavila je odlazak na konferenciju u Marakeš koja će se baviti pitanjem migracija. U međuvremenu je predsjednica odlučila ne ići, potvđeno je iz njenog ureda za N1.

S obzirom da je predsjednica u nedavnom je obraćanju Općoj skupštini UN-a pozdravila “uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju” N1 televizija poslala je upit Uredu predsjednice zašto je odlučila ne ići na konferenciju u Marakeš.

Odgovor Ureda predsjednice prenosimo u cijelosti:

“Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedavnom je obraćanju Općoj skupštini UN-a pozdravila “uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju“ te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu.

U međuvremenu, Predsjednica Republike donijela je odluku da neće sudjelovati na navedenoj konferenciji, koja je službenim putem prenesena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Nadalje, stav Predsjednice Republike o pitanju migracija više puta javno je izrečen i objavljen. Predsjednica Republike pitanje migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija te se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize, te usmjeravanje napora prema stabilizaciji stanja”, odgovorili su na upit N1 iz Ureda predsjednice.

Raskol u državnoj vanjskoj politici oko migranata, evo što Plenković kaže o protivljenju Predsjednice RH marakeškom sporazumu

Raskol u državnoj vanjskoj politici oko migranata: Pejčinović – Burić iznenađena promjenom stava Predsjednice RH oko tzv. Marakeškog sporazuma

Facebook Komentari