14.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Grad heroj 27 godina: I ove godine obljetnica održi pod sloganom „Vukovar...

Grad heroj 27 godina: I ove godine obljetnica održi pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“, evo programa

U središtu gradske uprave Vukovara predstavljen je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, čiji je organizator Grad Vukovar, uz potporu udruga iz Domovinskoga rata te gradskih ustanova i tvrtki. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je Odbor za obilježavanje odlučio da se i ove godine obljetnica održi pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“, a središnji će događaj, kao i uvijek, biti 18. studenoga.

„Ove je godine to nedjelja, neradni dan, pa očekujemo značajno veći broj posjetitelja“, naveo je Penava, dodajući kako posebne pozivnice nikada ne šalju, jer drže kako je dužnost svakog hrvatskog građanina i pripadnika hrvatskog naroda koji drži do Hrvatske i vrijednosti Domovinskoga rata taj dan biti u vukovarskoj koloni sjećanja. Naglasio je i kako će tužna obljetnica biti obilježena u gotovo svim gradovima Hrvatske u okviru programa „I u mom gradu Vukovar svijetli“, kada se u u gradovima u ulicama koje nose ime Vukovara ili u glavnim ulicama organizira paljenje svijeća.

„Ista je praksa diljem zemaljske kugle gdje žive Hrvati da se taj dan obilježava misama i paljenjem lampiona za žrtvu Vukovara“, istaknuo je Penava.

Apelirao je na sve koji će 18. studenoga doći u Vukovar da krenu na vrijeme kako bi se spriječile gužve u prometu. Posebno je apelirao na posjetitelje i vukovarske ugostitelje da se u vrijeme obilježavanja suzdrže od bilo kakvih proslava i pjesama, jer su to dani pijeteta.

„Primijetili smo u malom broju trendove da se na nekim mjestima ljudi opuste i zapjevaju, pa bi se čak dalo zaključiti da sve ima slavljenički karakter. Treba se suzdržati i ako se već ocijeni da treba pustiti glazbu onda ona mora biti primjerenog sadržaja i glasnoće, ali želja nam je da toga uopće ne bude“, poručio je Penava.

Za razliku od prethodnih godina neće biti organiziran prijevoz autobusima s Memorijalnog groblja prema središtu grada.

Tomislav Josić, predsjednik Penavinog Savjeta za branitelje, pozvao je preživjele hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara da se 18. studenoga od 8 sati okupe u što većem broju na Gradskom stadionu.

„Odatle ćemo se u 9.15 zaputiti u krug bolnice i poslušati program, a potom će branitelji Vukovara predvoditi kolonu sjećanja ulicama grada do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskoga rata. Volio bih da toga dana ne mislimo na sebe već na one koji su dali živote i koji su, po meni, bolji od nas te da im se u miru i dostojanstvu poklonimo“, poručio je Josić.

Dan kasnije, 19. studenoga, bit će održan program „Žrtva Borova naselja za Domovinu“, u organizaciji udruge Vukovarske majke, dok će 20. studenoga uslijediti sjećanje na žrtve koncentracijskih logora u dvorištu Veleprometa, kao i 11. Mimohod u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga“, piše Glas Slavonije.

Grad heroj 27 godina: Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane Vukovara

Najnovije

Još iz rubrike