U novinama objavili lažne vijesti s portala i otvorili kiosk

Magazin Columbia Journalism Review (CJR), koji izdaje Odsjek za novinarstvo na Univerzitetu Columbia, postavio je kiosk u New Yorku na kojem su izložene novine s ‘lažnim vijestima’

Uredništvo magazina je na ovaj način željelo skrenuti pažnju na pitanje ‘lažnih vijesti’ o kojem se posljednjih dana vode žustre rasprave između američkog predsjednika Donalda Trumpa i opozicionih medijskih kuća poput CNN-a.

CJR je tim povodom postavio kiosk u parku Bryant na Manhattanu na kojem su izloženi dnevni listovi i magazini s lažnim vijestima objavljenim na internetu.

Projekat su nazvali ‘Dezinformacijski štand’ kako bi poslali poruku o tome koliku štetu lažne vijesti nanose novinarskim principima tačnosti i pouzdanosti.

Kyle Pope, glavni i odgovorni urednik CJR-a, za AA je kazao da su odlučili realizovati ovakav projekat kako bi pokazali javnosti da vijesti koje se objavljuju na internetu nisu uvijek pouzdane i tačne.

‘Identificirali smo najčitanije lažne vijesti na internetu, a potom smo ih u printanom izdanju izložili na štandu. Cilj nam je da ljudi na ovaj način shvate da su neke vijesti koje čitaju na internetu potpuno nelogične i vrlo čudne’, kazao je Pope.

Upozorio je da vijesti koje u današnje vrijeme objavljuju novinari privlače sve manju pažnju, napominjući da takva situacija predstavlja određenu krizu u svijetu novinarstva.

‘Ovim projektom pokušali smo se malo i našaliti, ali koliko god je smiješno, ovo je i krajnje ozbiljno’, rekao je Pope, napominjući da će ovim projektom ljudima ponuditi i određene savjete o tome na koji način prepoznati lažne vijesti.

‘Dakle, tako ćete moći shvatiti koja je vijest na društvenim medijima istinita, a koja lažna. Prema mome mišljenju, i na samim građanima je odgovornost da shvate mogu li vjerovati ili ne vijestima koje čitaju’, kazao je glavni i odgovorni urednik CJR-a.

Na naslovnim stranicama novina i magazina izloženim na štandu napisane su lažne vijesti koje su pronašli na društvenim mrežama, dok se na unutrašnjim stranicama nalaze informacije o tome kako prepoznati lažne vijesti. Novine i magazini sa štanda su građanima dijeljeni besplatno, piše AA.

Facebook Komentari