Građanska inicijativa “Narod odlučuje” demantirala je ministra uprave Lovru Kuščevića

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” demantirala je ministra uprave Lovru Kuščevića koji je u srijedu izjavio da inicijativa nije prijavila za uvid u potpise.

GI Narod odlučuje u petak je, sukladno uputama Ministarstva uprave, dostavila u dva mejla svu potrebnu dokumentaciju za prijavu 45 volontera za uvid u navodno nevažeće potpise, kažu iz inicijative.

“U petak, 26.10.2018. u 16:03 i 16:06 poslao sam dva maila (u privitku) ispred GI Narod odlučuje kojima smo prijavili 45 volontera za uvid u potpise za raspisivanje referendma o promjeni izbornog sustava, koje je Kuščevićevo povjerenstvo proglasilo nevažećima. U skrivenoj kopiji oba mejla bio je, radi provjere slanja, kolega koji je te mejlove uredno zaprimio”, kaže Luka Mlinarić iz “Narod odlučuje”.

Iz GI “Narod odlučuje” tvrde da su prijavu izvršili sukladno uputama Ministarstva uprave, da su poslali zahtjeve svih 45 volontera koje su oni vlastoručno ispunili, preslike njihovih osobnih iskaznica i odluku Organizacijkog odbora kojom se upravo ti volonteri imenuju za predstavnike GI Narod odlučuje kod uvida u navodno nevažeće potpise.

“U oba mejla smo zatražili potvrdu Ministarstva o primitku, koju nismo zaprimili, što je i inače bila praksa ministarstva prilikom dostavljanja dopisa”, kažu iz “Narod odlučuje”.

“Kao dodatni dokaz da je Ministarstvo zaprimilo mejlove GI Narod odlučuje prilažemo mejl koji je Ministarstvo uprave poslalo volonteru kojeg smo prijavili na popisu od 45 volontera u utorak, 30.10. u kojem ga pitaju želi li se za uvid prijaviti kao pojedinac ili ispred GI Narod odlučuje. Ministarstvo u e-mail upitu navodi volonteru da “iz Vaših prijava nije jasno jeste li se prijavili kao fizička osoba ili kao predstavnik Građanske inicijative „Narod odlučuje”. Iz dopisa Ministarstva zaključujemo da je Ministarstvo uprave zaprimilo dvije prijave: prijavu GI Narod odlučuje kojima je GI Narod odlučuje prijavilo navedenog volontera kao jednog od svojih predstavnika, kao i prijavu koju je volonter sam uputio kao pojedinac da dobije uvid u vlastiti potpis za raspisivanje referenduma, neovisno o prijavi GI Narod odlučuje. Volonter je još jednom Ministarstvu dostavio priloženu Odluku OO GI Narod odlučuje s popisom volontera, među kojima je i on”, kažu iz “Narod odlučuje”.

Ranije danas ministar uprave Lovro Kuščević, podsjetimo, rekao je u srijedu da se za provjeru nevaljanih potpisa za referendumska pitanja prijavilo oko 130 građana i po četiri, pet udruga, ali ne i inicijativa Narod odlučuje – za pravedniji izborni sustav, te ocijenio da toj inicjativi nije do istine i objektivnosti, nego do najnižeg politikantstva.

Kuščević objavio tko želi pregledati neispravne potpise, nema inicijative Narod odlučuje

Facebook Komentari