Božinović izvijestio da je s BiH zbog migranata usuglasio pečaćenje 13 prijelaza

Ad

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade Republike Hrvatske izložio dvije teme iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Oba prijedloga su prihvaćena, a riječ je o konačnom prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi, te Odluci o dopunama Odluke o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, donesene 2014. godine.

Kako je ministar Božinović obavijestio predsjednika i kolege članove Vlade, Konvencija o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi, koja slovi kao najjača i najvažnija regionalna pravna osnova za ovakvu vrstu suradnje država iz tog dijela Europe, na snazi je od 2006. godine, a kako je zaključena na neograničeno razdoblje i otvorena za naknadni pristup, trenutno broji 11 država, odnosno Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu.

Očekuje se da će se, postupajući na temelju nje, države stranke približiti standardima policijske suradnje kakvi su uspostavljeni unutar Schengenskog prostora. Konkretno, Konvencijom se prvenstveno definira suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, nezakonitih migracija i ostalih prijetnji javnom redu, te se, između ostalog, uređuje zajednička analiza prijetnji, razmjena podataka i iskustava, potjera, prekogranični nadzor, nadzirane isporuke, prikrivene istrage, zajednički istražni timovi, zaštita podataka i svjedoka, časnici za vezu.

Međutim, kako je rekao ministar Božinović, prije svega ostaloga, Hrvatska će reagirati na pojedine odredbe koje nisu potpuno usklađene s pravnom stečevinom Europske unije i s našim nacionalnim zakonodavstvom, kao i na odredbe vezane uz povjerljivost i klasifikaciju informacija, te zaštitu osobnih podataka i njihovu razmjenu.

Za provedbu ovog Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u državnom proračunu, dok bi Hrvatska zaprječivanja koja su obuhvaćena Odlukom koja je danas na Vladi također razmatrana, manjim dijelom financirala iz proračuna, a u većem dijelu iz europskog Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta financijske potpore za vanjske granice i vize.

Naime, zbog onemogućavanja nezakonitog prelaska državne granice izvan graničnog prijelaza te radi poboljšanja nadzora i suzbijanja svih oblika krijumčarenja na području koje pokrivaju četiri Policijske uprave: sisačko-moslavačka, dubrovačko-neretvanska, ličko-senjska te zadarska, utvrđena je potreba dodatnog zaprječivanja 13 novih lokacija na granici s BiH, što je i usuglašeno na razini obje države, pojasnio je ministar Božinović, piše MUP.

Facebook Komentari