VIDEO Ženski svijet: Odvikavanje od pelena

Ad

Piše: Ana Zibar, Ženski svijet

Svako dijete mora proći proces odvikavanja od pelena. Ono što je u tom procesu potrebno je malo strpljenja i puno riječi ohrabrenja. Roditelje koje to čeka se trebaju naoružati strpljenjem, ali ne trebaju brinuti jer će pelene pasti u zaborav vrlo brzo.

U samom procesu odvikavanja od pelena možete naići na neke poteškoće, ali uz par trikova i to se može brzo riješiti.
Odvikavanje od pelena je veliki korak u životu djeteta i važno je da roditelji toga budu svjesni. Roditelji su ti koji trebaju prepoznati kada je dijete spremno na taj korak.

Kažu da je jedan od najvažnijih pokazatelja suha pelena, ali meni osobno to nije bio nikakav pokazatelj. Ono što je meni kao roditelju pokazalo da je moje dijete spremno na odvikavanje od pelena je da je znalo kada obavlja malu, a kada veliku nuždu i da mu je smetala puna pelena.

Koji god pokazatelj bio vama, morate se voditi za tim da je odvikavanje od pelena individualan proces i tako tome pristupajte. U većini slučajeva djeca su spremna na odvikavanje od pelena kada navrše drugu godinu.

Trajanje odvikavanja od pelena je individualno, neka djeca se odviknu nakon samo par dana, a nekoj djeci je potrebno više vremena. Sve je to normalno i prihvatljivo, samo je važno da roditelji budu uporni i strpljivi.

Odvikavanje od pelena je najpoželjnije provoditi u ljetnim mjesecima jer je onda toplo i dijete nema na sebi puno odjeće. Bilo bi poželjno i da roditelji budu na godišnjem odmoru kako bi bili opušteni i kako bi se u potpunosti mogli posvetiti djetetu.

Nemojte popuštati i budite dosljedni, jednom kada se djetetu maknuli pelenu nemojte je više ni vračati jer ćete ga u protivnom samo zbuniti.

Naše iskustvo je izgledalo tako da sam čak par mjeseci prije ljetovanja počela sa pričom odvikavanja od pelena. Na početku je bila uključena u priče za laku noć, a onda smo s vremenom i tijekom dana razgovarali o obavljanju nužde u wc-u.
Tutu smo izbacili jer za tutu nije htio niti čuti. Kako se ljeto približavalo svaki dan sam kroz igru i priču spominjala da ćemo kada dođemo na more pelene baciti u smeće i tako je i bilo.

Odmah nakon prvog kupanja u moru i tuširanja nismo vratili pelenu nego smo obukli gačice. I to je moj dvogodišnjak napravio uz osmijeh na licu.

U prvih tjedan dana za svaku obavljanu malu nuždu u wc-u je dobio bombon, a za obavljanje velike nužde je dobio čokoladicu koju najviše voli.

Nismo stavljali pelene niti za spavanje jer ja osobno smatram da ih to samo zbunjuje, jednom kad ih skinite onda ih odmah skinite do kraja. Meni se oba puta kod mojih sinova to pokazalo kao dobra odluka.

I tako smo se riješili pelena zauvijek. Bilo je tu i tamo puteva kada mu je pobjeglo, ali ništa strašno. Noćnih mokrenja nije bilo, a čak se već drugu noć probudio i tražio da ide piškiti u wc.

Ja sam sve u svemu jako zadovoljna kako je to kod nas teklo i svakome preporučam da odvikavanje od pelena obavi na naš isproban način jer smatram da nećete pogriješiti.

Ono što je važno je da budete dosljedni, odlučni, puno razgovarate s djetetom i budete oduševljeni kada počne nuždu obavljati u wc-u. Mi smo skakali, smijali se i bodrili dijete svako malo, a to im sigurno puno znači.

Svakako pogledajte i kratak videu na temu odvikavanja od pelena koji smo snimili. Sretno!

Facebook Komentari