Merkel je spremna odstupiti s čela najveće njemačke stranke

Ad

Njemačka kancelarka Angela Merkel spremna je odstupiti s mjesta predsjednice najveće njemačke stranke nakon poražavajućih rezultata izbora u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen, javlja Die Welt, pozivajući se na izvore iz te stranke.

U razgovoru sa vodećim ljudima Kršćansko demokratske unije (CDU), Merkel je navodno izjavila kako se na unutarstranačkim izborima u prosincu neće ponovno kandidirati za predsjednicu stranke.

Odluku o odustajanju od kandidature Merkel je iznijela na sjednici predsjedništva stranke u ponedjeljak, a potvrđena je iz više neovisnih izvora. Kako tvrdi agencija dpa, to ipak ne znači da se Merkel planira povući i s mjesta kancelarke.

Podsjetimo, CDU Angele Merkel je na izborima u pokrajini Hessen u nedjelju izgubio čak 11,3 postotnih poena u odnosu na prošle izbore u pokrajini koja se smatra financijskim središtem Njemačke, zbog grada Frankfurta u kojem su uredi brojnih vodećih svjetskih banaka, frankfurtska burza i sjedište Europske središnje banke.

Na istim izborima potop su doživjeli i socijaldemokrati (SPD), koalicijski partneri Angele Merkel na državnoj razini, zbog čega je čelnica SPD-a Andrea Nahles već najavila ‘preispitivanje rada Vlade’, što su neki analitičari interpretirali i kao mogućnost raspada koalicije koja kancelarku Merkel drži na vlasti, piše Euractiv.

Facebook Komentari