Dvjestotinjak građana, udruga i inicijativa javilo se za provjeru potpisa; Narod odlučuje piše kaznenu prijavu – nedostaju četiri potpisne knjige

Dvjestotinjak građana, udruga i inicijativa javilo se Ministarstvu uprave za uvid u potpisne knjige, uvid će biti organiziran uskoro, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević, komentirajući najavu Građanske inicijative Narod odlučuje da će kazneno prijaviti nepoznatu osobu za zloporabu dužnosti i krađu potpisnih knjiga kod prebrojavanja potpisa za dva referendumska pitanja te inicijative.

“Nikada u povijesti referendumskih pitanja Vlada nije bila tako transparentna kao u slučaju dviju inicijativa. Da nismo toliko transparentni ne bi omogućili uvid čiji je poziv završio jučer. Javilo se dvjestotinjak građana, udruga i inicijativa, a u koordinaciji s APIS-om i Agencijom za zaštitu osobnih podataka organizirat ćemo uvid i cijela hrvatska javnost može biti mirna da je sve što smo napravili transparentno i u skladu sa hrvatskim zakonom”, poručio je Lovro Kuščević nakon sjednice Županijskog odbora HDZ- a u Splitu. Naveo je da će svi koji su se prijavili za uvid moći pregledati svaki nevažeći glas kako bi se uvjerili u ono što je hrvatska Vlada javno obznanila.

Predstavnici građanske inicijative ”Narod odlučuje” najavili su kako će kazneno prijaviti nepoznatu osobu zbog – kako su rekli – zloporabe dužnosti i krađe potpisnih knjiga. Navode da su dvije institucije: Hrvatski sabor i Ministarstvo uprave, podnijele dva različita zapisnika o izvješću o broju potpisa te da nedostaju četiri knjige. Cijeli proces smatraju netransparentnim, a ministra uprave prozivaju što je osnovao povjerenstvo bez njihovih predstavnika.

“Mi znamo tko je brojao knjige u Saboru, međutim, ne znamo tko je brojao knjige u Ministarstvu uprave, imamo informaciju da to povjerenstvo nije radilo”, izjavila je članica inicijative Natalija Kanački.

“Ministar Kuščević je zaštićen i, zbog te političke zaštite koju dobiva od premijera Plenkovića, usuđuje se potpise hrvatskih građana proglasiti nevažećim. Također se usudio odbiti promatrače na pregledavanju i brojanju potpisa, i to onog referenduma protiv kojega se i on i premijer Plenković žestoko od samog početka bore i koče na sve načine”, naglasio je Tvrtko Krpina.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako u vezi prebrojavanja potpisa ne vidi niti jedan sporni element.

“Dapače, Ministarstvo uprave je pozvalo sve koji žele, bilo da su dio dviju referendumskih inicijativa ili su zainteresirana javnost, da prekontroliraju sve one potpise koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim, te da je to visoki stupanj transparentnosti. Dopuštam da ljudi imaju drugo mišljenje, ali nema nikakvog razloga da državne institucije i tijela koja su bila zadužena i koji su dobili naknadu, da provjere potpise. Zašto bi oni to napravili na bilo koji drugi način osim jedini koji je pravi, a to je zakonito”, zaključio je premijer, prenosi HRT.

Share This Article