Hrvatski vojnici na NATO vježbi Trident Juncture 18 u Norveškoj

Ad

U Kraljevini Norveškoj u četvrtak, 25. listopada 2018. počeo je terenski dio vojne vježbe (Live Exercise – LIVEX) Trident Juncture 18, koji će trajati do 7. studenog 2018., u kojoj sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske.

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 je NATO vođena vježba visoke vidljivosti, čiji je domaćin Kraljevina Norveška, a cilj vježbe je provjera interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon čina oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 – NRF19).

U vježbi sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 29 zemalja NATO članica i 2 partnerske zemlje, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona “Harry S. Truman” i oko 10000 motornih vozila.

Zapovjednik vježbe je admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples – JFCNP).

Trident Juncture 18 provodi se kroz tri faze te se razmještaj postrojbi provodio od kolovoza do listopada, a nakon vježbe s postrojbama (LIVEX), od 14. do 23. studenoga 2018. provest će se i vježba na zapovjednom mjestu (CPX), nakon čega je tijekom studenoga i prosinca predviđen povratak postrojbi.

Iz Oružanih snaga Republike Hrvatske u vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13. studenog 2018. sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM, engl. Deployable Communications Module – DCM) Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe.

U vremenskom razdoblju od rujna do prosinca u vježbi sudjeluju i dva stožerna časnika Zapovjedništva za potporu OSRH kao članovi Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group – JLSG).

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine, koju čini oko 1000 pripadnika Oružanih snaga iz 19 zemalja iz logističkih postrojbi JFCNP-a uključujući NATO partnere Švedsku i Finsku, je brigadni general HKoV-a Darko Pintarić. Brigadni general Pintarić na vježbi sudjeluje od 17. rujna do 2. prosinca 2018., a Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u gradu Sessvellmoen na jugu Norveške.

Zadaća JLSG-a je osiguranje dolaska trupa i vozila te zaliha od njihovih točki ulaska u Norvešku do odredišta, što je obuhvaćalo prijevoz roba u Norvešku sa svih strana svijeta te opskrba pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe i povratak postrojbi natrag u matične baze po završetku vježbe.

Od pripadnika OSRH od 20. listopada do 24. studenog u vježbi sudjeluje i časnički namjesnik Zdenko Karasek kao nadzorni član (Watchkeeper) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters – JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC).

U vježbi Trident Juncture 18 sudjeluju kopnene, pomorske i zračne snage te snage za specijalne operacije, kao i za provedbu amfibijskog desanta.

Kopnena komponenta LIVEX vježbe provodi se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške te dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe aktivira se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te “Sjeverne snage” i “Južne snage” fiktivno ratuju jedne protiv drugih.

“Sjeverne snage” predvodi Savezničko zapovjedništvo kopnenih snaga, kojeg čini sjeverna brigada iz Norveške te brigade iz Kanade i Švedske. “Južne snage” predvodi njemačko/nizozemski korpus, kojeg sačinjavaju brigade iz Njemačke, Italije i Velike Britanije, a oba zapovjedništva snaga smještena su u Lillehammeru.

U scenarij su integrirane i amfibijske operacije koje provodi Marinski korpus SAD-a, a norveška Nacionalna garda u vježbi sudjeluje sa snagama brzog odgovora.

Tijekom provođenja vježbe u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu će se održati i Dan uvaženih gostiju, na kojem se očekuje dolazak oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika, među kojima i OSRH.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.

Facebook Komentari