Holy: Predsjednica RH i Plenković na taj način međusobno šalju svojevrsne poruke. To je vrlo kalkulantski i vrlo netrpeljiv odnos

Izvor: N1

Mirela Holy gostovala je u Novom danu i analizirala aktualne događaje i odnose na političkoj sceni.

Kako komentirate odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović? U svega nekoliko minuta razlike premijer je rekao da je priča oko lex Agrokora završena, dok je predsjednica rekla da afera nije gotova.

Može se steći dojam da između premijera i predsjednice ne vladaju harmonični odnosi, ja bih rekla da predsjednica poručuje Plenkoviću da i on ima svojih slabih točaka, jer definitivno predsjednici nije išla na ruku afera SMS, djelomično je bila načeta i aferom Mamića, ja mislim da si oni na taj način međusobno šalju svojevrsne poruke. To je vrlo kalkulantski i vrlo netrpeljiv odnos.

Kako ocjenjujete predsjedničine aktivnosti? Izazvala je niz negativnih reakcija s idejom oko brendiranja Hrvatske.

Očigledno predsjednica sada traži nekakav prostor za sebe, jer su joj srezali krila u smislu kritiziranja postupaka Vlade, jer su joj dali jasno do znanja da ako tako nastavi dovodi u pitanje potporu HDZ-a na sljedećim izborima. Bez obzira na popularnost koju ima u javnosti, ona je svjesna da bi bez jake infrastrukture i podrške HDZ-a teško dobro prošla na izborima. Mislim da je ovo što je izabrala nije bilo pretjerano mudro.

Za očekivati je da će nakon europskih izbora predstaviti svoju kandidaturu. Kandidata će biti mnogo, a sve se više u javnosti javlja ime Zorana Milanovića.

Ja mislim da on još jako kalkulira, gleda na koji način će se situacija razvijati i kako će ankete ići ili neće ići u korist predsjednice. On procjenjuje da mu je ona najveći problem ili izazov, pogotovo ako ide uz podršku HDZ-a. Ipak je tu jaka infrastruktura i logistika koju nosi HDZ, ali ako Kolinda Grabar Kitarović ne bude imala podršku HDZ-a, onda bi se moglo dogoditi da se i Zoran Milanović kandidira. On si ne smije dozvoliti gubitak na tim izborima, jer bi mu to zatvorilo vrata povratku u politiku, a priča se da se on zapravo želi vratiti.

Afera SMS nije kod birača poremetila podršku HDZ-u. Kako to komentirate?

Osim pravosuđa, to je jedan od velikih problema hrvatskog društva, očito hrvatski građani ne zaslužuju bolju vlast od one koja ih vara, krade, laže.

Premijer Plenković na pitanje tko mu radi o glavi kaže da tko god da to čini – neće uspjeti. Što vi mislite?

Ja bih rekla da je ovo postupak konsolidacije vlasti i da se koriste metode gdje premijer koristi određene instrumente moći koje ima u okviru premijerskih ovlasti i onih koje ne bi smio imati, gdje se pokazuje stranačkim oponentima da on ima instrumente s kojima im može zagorčati i život.

Kako komentirate aferu SMS?

Ovaj način kako su fabricirani ti SMS-ovi je toliko glup da bi bilo smiješno vjerovati da bi netko s takvim tipom poruka uspio poljuljati bilo koga, ali možda je i naš pristup medijskoj stvarnosti i kritičkom promišljanju preambiciozan u tom dijelu, možda ljudi doista mogu nasjesti na te informacije. Osobno smatram da bi se to teško moglo dogoditi, ali nikad ne znamo.

Facebook Komentari