Država će uništiti tvrtke poduzetnica prijavljenih na pola radnog vremena

U novoj će se godini poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena udvostručiti troškovi doprinosa. Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria prosvjedna je pisma uputila predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu i ministru financija Zdravku Mariću

Poduzetnice prijavljene na pola radnog vremena strahuju od nove godine. Naime, ako idući mjesec u Saboru budu izglasane izmjene Zakona o doprinosima, one će od 1. siječnja 2019. godine trebati plaćati doprinose kao da su prijavljene na puno radno vrijeme. Dakle, državi će biti obvezne plaćati dvostruko više. Takvo opterećenje one ne mogu podnijeti.

„Pod pretpostavkom da je prosječna bruto plaća u Republici Hrvatskoj 8020 kuna, poduzetnice, tj. direktorice svojih mikro poduzeća prijavljene na pola radnoga vremena tijekom 2019. godine državi bi trebale uplatiti 11.417 kuna, a ako se prihvate izmjene Zakona, ti će troškovi porasti na 22.833 kuna“, napominje Iva Grković iz tvrtke za računovodstveno i porezno savjetovanje INBiro RiR.

Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria smatra da je riječ o pogubnom udarcu za žensko poduzetništvo, pa je prosvjedna pisma uputila predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu i ministru financija Zdravku Mariću. Mreža posebno osuđuje objašnjenje Ministarstva financija za takvu izmjenu zakona kojom se stvari generaliziraju.

„Poduzetnice prijavljene na pola radnog vremena ne smiju se smatrati zlorabiteljicama zakona! Riječ je o ženama koje su svoju egzistenciju uzele u vlastite ruke i koje se mukotrpno bore za opstanak na tržištu. Ništa im ne pada s neba. Stvari dodatno komplicira majčinstvo. Mnoge od nas imaju i više djece iako smo svjesne da je majčinstvo poslovni rizik. Ako ne radimo, nakon rodiljnog i roditeljskog dopusta, posao nas neće čekati. Umjesto da država to razumije i pomogne nam u godinama razvoja našeg poslovanja, ona će dio nas izmjenama Zakona o doprinosima poslati na burzu“, istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Kako bi razotkrila surovu stvarnost većine poduzetnica prijavljenih na pola radnog vremena, skupila je njihove osobne priče i fotografije. One razotkrivaju da poduzetnice odjećom od klijenata skrivaju trudnoću kako ih ne bi izgubile, a iz rodilišta jure kući izdati račune. Dijete je od prvog dana uključeno u „mamin biznis“. Prvo u nosiljci, potom u krilu za računalom, a onda najčešće pod radnim stolom.

Zbog svega toga, pojašnjava Ivana Matić, tvrtke u ženskom vlasništvu rastu jako sporo i uglavnom ostaju u mikro segmentu.

U svoje te ime drugih poduzetnica saborske zastupnike poziva da ne dignu ruku za predložene izmjene Zakona o doprinosima, a ministru Mariću nudi pomoć oko pronalaska sretnijeg rješenja za punjenje državnog proračuna. Ako se već obvezuje članove uprave poduzeća na plaćanje „punih“ doprinosa, jedan od prijedloga je definirati visinu prometa njihovih poduzeća, tj. poduzetnicima s manjim prometom omogućiti prijavu i plaćanje doprinosa na pola radnog vremena.

Facebook Komentari