Dan D za Ivicu Todorića: Bit će izručen Hrvatskoj

Ivica Todorić će biti izručen Hrvatskoj, glasi odluka suda u Londonu.

Ivica Todorić ušao je u sudnicu na sporedni ulaz.

Todorićev odvjetnik Hines utvrdio je da u posljednjih 6 mjeseci hrvatska istraga nije napredovala i da se ne zna hoće li biti suđenja. Predstavnik britanskog tužiteljstva rekao je da je to stari argument i da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti. Hines je predstavio dodatni registrator dokumenata koje podnose sudu, dovodio u pitanje hrvatski uhidbeni nalog, naglašavao da je izdan tijekom istrage, prije optužnice, piše N1.

Todorić bi bio već 6 mjeseci u pritvoru da je ostao u Hrvatskoj, a još uvijek se ne zna hoće li biti podignuta optužnica, kazao je Hines, koji tvrdi da europski uhidbeni nalog ne bi trebao biti prihvaćen.

Hines je nabrajao elemente optužbe oslonjene na računovodstvene standarde, a sudac odgovorio – ovo je jasna optužnica za prijevaru!

Ovo je slučaj prijevare, ne krive uporabe računovodstvenih standarda, odgovorio je sudac Duncan Ouseley.

Kronološki je nevjerojatno da su na početku istrage odlučili da će suđenja biti, a izdali su nalog za uhićenje nekoliko dana nakon otvaranja istrage, inzistirao je Todorićev odvjetnik.

Kada bi istraga bila dovoljan razlog za izručenje, pola članka 12 u Europskom uhidbenom nalogu ne bi bilo potrebno, kaže Hines i nudi novi primjer jedne odluke o izručenju u Njemačku.

Sutkinja Emma Arbuthnot nije precizno utvrdila razliku između odluke ili namjere da se podigne optužnica, rekao je Hines, a sudac mu djelomično daje za pravo.

Sudac je odgovorio Todorićevu odvjetniku. Relativno kasno ste izvukli ovaj argument o kompetentnosti tužitelja da odredi hoće li biti suđenja, kaže sudac. Priznajem, odgovara Hines, ali inzistiram.

Sudac je pitao predstavnika tužiteljstva da pojasni dvojbe koje je izražavala i sutkinja Arbuthnot. Predstavnik tužiteljstva dokazuje da su dvojbe isključene.

Predstavnik tužiteljstva tvrdi da status istrage ili optužnice ne može propitivati tako doslovno upravo jer se pravni sustavi u Europskoj uniji previše razlikuju. Citira sutkinju Arbuthnot koja je u prvostupanjskoj presudi rekla da ju Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković nije uvjerila da suđenja možda neće biti.

Predstavnik tužiteljstva inzistira na “sadržaju umjesto forme” dokumenata, a sadržaj pokazuje da će optužnica biti podignuta, javlja N1.

Velik istražni posao obavljen je prije izdavanja uhidbenog naloga, tvrdi tužitelj.

Današnja rasprava za sada se u potpunosti svodi na analizu je li europski uhidbeni nalog izdan prerano, javlja N1

Tužitelj može misliti što god hoće, kaže Hines i citira Jadranku Sloković da je u ovom slučaju prvi put čula da tužitelj unaprijed najavljuje sudski proces protiv 15 ljudi.

Ročište je prekinuto, sudac je napustio dvoranu, odluku će donijeti za sat vremena, javlja N1.

Todorić će biti izručen Hrvatskoj, glasi odluka.

————————

Visoki sud u Londonu danas bi trebao donijeti konačnu odluku o pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. Britanski sud trebao bi odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, počinje žalbeni proces, koji može potrajati, a ako ga odbaci, prvostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Postane li rješenje o izvršenju u Britaniji izvršno u Hrvatskoj, slučaj od Ministarstva pravosuđa preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova.

Proces izručenja

– Postupak izručenja tada ide sukladno Europskoj konvenciji o izručenju, koja je sveto pismo što se tiče izručenja u Europi – objašnjava odvjetnik Veljko Miljević, koji smatra da bi britanski sud ovaj put mogao donijeti odluku o izručenju Ivice Todorića ako njegova obrana ne iznenadi nekim novim argumentom. Sam postupak izručenja prema spomenutoj konvenciji mora biti, kaže odvjetnik Miljević, proveden u roku od najviše dva mjeseca.

Nadalje objašnjava da proces izručenja ovisi o dogovoru dviju strana, dakle, moguće je i da hrvatski policajci Todorića preuzmu u Londonu, kao što je moguće i da se dogovore da ga engleska strana doprati do Hrvatske. Troškove postupka izručenja snosi hrvatska strana kao država tražiteljica izručenja. Uobičajeno je također da tijekom puta, u avionu, jedan red ispred i jedan red iza onoga u kojem sjedi optuženik budu slobodni.

Todorićevi odvjetnici u Hrvatskoj, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, jučer nisu bili dostupni za komentar. Dok čeka odluku u Londonu, Todorić i dalje redovito objavljuje tekstove na svojoj web stranici, na kojoj proziva vladajuće. S njime je redovito u kontaktu Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a.

Lažni SMS

– Čujemo se, ali ne bih o detaljima naših privatnih razgovora. Uglavnom, mogu reći da se dobro drži – bio je kratak Čičak. Podsjetimo da je upravo Čičak proslijedio Državnom odvjetništvu i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović navodnu SMS korespondenciju između premijera Andreja Plenkovića i tadašnje ministrice Martine Dalić o Agrokoru, za koju se poslije ispostavilo da je lažna te da ju je sastavio Franjo Varga, nedavno uhićen bivši policajac.

Inače, odluka britanskog Visokog suda o Todorićevu zahtjevu za pravo žalbe na prvostupanjsku presudu, prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj, očekivala se još 6. rujna, ali je njegova obrana, tvrdeći da ima nove dokaze, dobila još vremena. Todorić se, podsjetimo, na prošlom ročištu pojavio u društvu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik Hines zatražio je tada da im se da još vremena za podnošenje zahtjeva za pravo na žalbu, tvrdeći da raspolažu novim dokazima. Odvjetnik Hines u svojem je obraćanju sudu tada spomenuo iskaze USKOK-u koji su procurili u javnost i aferu Hotmail, ustvrdivši kako se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu.

Sudac je tako odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište, na kojem će obrana imati jedan sat za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformulirani stari, koje je prvostupanjski sud odbacio uz presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj. Sudac je Todorićevoj obrani dao nalog da sve nove dokaze dostavi sudu do 4. listopada, a o tom novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery koja zastupa DORH.

Visoki je sud 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj. Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši tada nijedan argument Todorićeve obrane za to da je žrtva političkog progona.

Politički progon

Todorićeva je obrana svjedočenjima dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice. Podsjetimo da je Todorić uhićen lani, 7. studenog, u Londonu.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja određene su mu strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan umjesto dvaput tjedno kao prije presude, s time da ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Prije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata, piše Jutarnji.

Facebook Komentari