Život s Vlastom: Vi ste samo robot u tijelu čovjeka? Ne juri kroz život, živi život

Piše: Vlasta Janton

Da li se ikada zapitaš u strci zvanoj život, trebaš li malo zastati i uživati u trenutku? Ili si energična, radišna osoba koja punom parom grabi velikim koracima kroz dan? Nema ništa lošeg u tome da je čovjek radišan, dapače, ali raditi neprestano u petoj brzini, a ne zastati i stati na loptu, itekako vam može uništiti zdravlje i život.

Stvar je u tome da čovjek neprestano teži nečem višem, većem, u potrazi je za stepenicom višom od one na kojoj trenutno obitava. I tako neprestano raste želja za dokazivanje samom sebi, drugima, za dokazivanjem kako se uvijek može bolje. Da, naravno da se može. Ali da li je to zaista smisao življenja? Trčanje za novcem, karijerom, slavom, nahranjenim egom? Trčanje za takvim stvarima samo vas može sagorjeti, sažvakati, isrcpiti, ispiti svu vašu životnu energiju i na kraju od vas ostane samo stara krpa koja nije imala vremena za uživanje u malim ali najbitnijim stvarima u životu.

U toj velikoj trci kroz život čovjek ne stigne uočiti ono što mala djeca uočavaju pri svakom koraku, ono što oni vide kao posebnu ljepotu u njihovom danu. A čovjek se na to ni ne okrene. Jer podrazumijeva da je to tako, jer ne zna uživati u sitnicama, ne zna zastati i uzeti predah od stresnog dana.

A onda kada dođe na naplatu sve ono čime se tijelo godinama taložilo više povratka nema. Zato još uvijek stignete učiniti nešto za sebe. Neka to bude pola sata na dan ako ne stignete više, ali i tih pola sata vratit ćete vašu životnu energiju. Mislite da ne stignete sjesti u parku na klupu, uz rijeku, jezero, na travu, prošetati šumom i udahnuti svjež zrak. Stignete, naravno da stignete.

Maknite mobitele od sebe, isključite se iz svega i samo osluškujte tišinu i taj prijeko potreban mir. To je vaš punjač. To je ono od čega ćete se osjećati bolje, zdravije, ispunjenije, sretnije, a i korisnije. To nije gubljenje vremena, to je najbolji mogući način da učinite nešto za sebe.

Ne jurite kroz život, živite ga. Život je samo jedan i nećete se stići okrenuti a već ćete biti stari djed ili baka. Žalit ćete što niste više vremena posvetili sebi, svom mentalnom i duševnom zdravlju, i time pridonijeli boljoj kvaliteti svog života. Jurite sa sastanka na sastanak, djeca, kuća, obitelj, spremanje, kuhanje, aktivnosti, i već ste pomalo ludi od svega. A tko vas na sve to tjera takvom punom parom? Vi sami. Vašoj djeci neće smetati ako s njima sjednete na klupu u parku i popričate a kasnije im ne stignete ispeglati omiljenu majicu ili pospremiti krevet. Briga ih za to. Radije kvalitetnije provedite vrijeme s njima, družite se, smijte, igrajte. I to će pamtiti. Pospremljene kuće se neće sjetiti.

Dan je tako lijep, sunčan, jesenski, s mirisom vlažnog lišća, užitak je osjetiti takav zrak u nosnicama. I što vas košta da zastanete 15 minuta i sklopite oči, nasmiješite se danu dok sjedite na klupi sami, maknuti od svega. Ništa. A dobili ste ogromnu energiju na čemu vam je vaše tijelo zahvalno.

Slobodno zastanite, zagledajte se u rijeku koja prolazi, zagledajte se u krošnje koje vjetar nosi, osluškujte šum tog granja i uživajte u njemu.

Slobodno se približite cvijetu na livadi, i zamislite da ste dijete koje ga prvi put vidi, i osjetit ćete tu djetinju radost u sebi, ponijet će vas taj prekrasan osjećaj. Sjednite na ljuljačku, zanjišite se, neka vam kosa poleti, odgurnite se, neka vas zapljusne val svježine. I sve će biti puno ljepše. Ali znam, svi mislite kako nemate vremena za takve „obične“ stvari, i mislite kako su to djetinjaste stvari. Pogrešno. Kada umre dijete u vama, i kada umre želja za radošću u vama, umrlo je sve. Vi ste samo robot u tijelu čovjeka.

Isprogramiran za rad, hranu i reprodukciju. A to si nitko normalan ne želi. Učinite nešto lijepo za sebe, pročitajte knjigu, skuhajte si kavu, sjednite za stolić na balkonu, gledajte u daljinu oblak ili planinu, ptice u letu, isključite se iz svakodnevnice, briga, prekomjernog razmišljanja. Utonite u svijet tako lijep, tako dostupan, tako vaš. A svatko si ga takvim može napraviti i sve se stigne, sve se može, ali samo ako to zaista želite. Ne letite kroz život, živite ga. I život će vam biti zahvalan, uzvratit će vam ljubavlju kakvu ste samo sanjali.

Facebook Komentari