Kako će izgledati uvid u potpise za referendum

Nastavlja se saga oko provjere referendumskih potpisa. Obje inicijative žele reviziju, a ministarstvo brusi detalje oko omogućavanja uvida u potpise za one koji su zainteresirani.

Samo potpisnici mogu podnijeti zahtjev za uvid. Prvi korak je popunjavanje obrasca koji se nalazi na stranicama Ministarstva uprave. Uz to se treba priložiti preslika prednje strane osobne iskaznice i sve poslati na mail ministarstva koji je naznačen na obrascu, piše Dnevnik.hr.

Može se zatražiti uvid u ime druge osobe, primjerice supružnika – onda se to treba naznačiti na obrascu i priložiti vjenčani list ili rodni list ako se radi o djeci i roditeljima.

“Kad utvrdimo da li su oni koji su podnijeli zahtjev, da li se nalaze na popisu onih čiji su potpisi nevažeći, mi ćemo te ljude pozvati nakon što obradimo sve zahtjeve pozvat da izvrše uvid”, pojašnjava Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave.
Provjera će se obavljati u prostorijama APIS-a. Prije samog uvida, proći će se sigurnosna provjera, a djelatnicima se moraju predati mobiteli i kemijske.
“Organizacija će najviše ovisiti o broju zaprimljenih zahtjeva građana, odnosno broju građana koje ćemo ovdje primati”, kaže Saša Bilić, predsjednik uprave Apis IT-a.
Moći će se provjeriti isključivo svoj potpis. Operateri APISA će izvršiti uvid u aplikaciju koja je korištena prilikom provjere potpisa i dat će obrazloženje zašto neki potpis nije prihvaćen.
Građanskim inicijativama provjera potpisa omogućit će se prostoriji APIS-a koja je pod video nadzorom i u kojoj se čuvaju sve potpisne liste. Obje inicijative podnijet će zahtjev za uvid, ali nisu zadovoljne.

“Ovaj uvid u navodno nevažeće potpise izgleda kao jedna namještaljka ministra Kušćevića kojom se sprječava revizija provjere potpisa koju je obavio APIS i njegovo Povjerenstvo”, smatra Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje.

Zahtjevi se mogu slati do petka nakon čega će ministarstvo objaviti detalje postupka uvida.

Share This Article