Predsjednica RH na konferenciji o energetskoj sigurnosti

Predsjednica Kolinda grabar-Kitarović sudjeluje na konferenciji “Energetska sigurnost u Hrvatskoj i šire” u organizaciji Centra za obnovu kulture.

U uvodnom govoru rekla je da je ova tema vrlo važna i da ju je potrebno kontinuirano analizirati i i sticati. “Izazove s kojima se Europska unija u području energetike suočava jasno pocrtava činjenica da je u 2014. godini uvezeno 53 posto ukupnih potreba za energijom po cijene od 400 milijardi eura što uniju čini navjećim uvoznikom energije u svijetu”.

“Zbog svojeg geostrateškog položaja obilježenog regijama srednje i jugoistočne Europe, te smještaja na Jadranskom moru kao poveznice sa cijelim svijetom Hrvatska je u poziciji postati snažnim enegretskim čvorištem cijele Europe. Od postanka moderne Hrvatske države do danas nije bilo bolje prilike da taj potencijal i ostvarimo i zadovoljnim vlastite ciljeve sigurnosti opskrbe energije, rekla je predsjednica.

Kao projekte koji će pridonijeti povećanju energetske sigurnosti u opskrbi plinom, diverzifikacijom opskrbnih pravaca, istaknula je LNG terminal na Krku i Jadransko-Jonski plinovod, koji su dio šireg projekta poznatog pod nazivom Inicijativa triju mora.

Ostvarenjem tih projekata Hrvatska će konačno kapitalizirati svoj geostrateški položaj na energetskoj karti Europe, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, javlja HRT.

Share This Article