VIDEO Pao prvi snijeg, a temperature su ispod nule

Kako je bilo najavljeno, nedjelja donosi početak promjene vremena.

Za razliku od prethodnih dana, nebom dominiraju oblaci, a temperature zraka su pale u odnosu na subotu.

Iako se u većini predjela zadržava suho, oborina ima uz granicu BiH, a na Dinari i Kamešnici počela je padati susnježica. U najvišim dijelovima planina iznad 1.600 metara nadmorske visine temperatura zraka je pala na samo jedan stupanj iznad nule uz snježne pahulje, piše Dalmacija danas.

Prema podacima meteorološke postaje na Velikoj Duvjakuši, bura puše na udare do 50 kilometara na sat, pa je osjet hladnoće ispod – 5 Celzijevih stupnjeva. Bura će u Dalmaciji puhati danas i sljedeća dva dana, ali oborina uglavnom neće biti.

Bit će malo hladnije u odnosu na prethodne dane. Krajem nadolazećeg tjedna stižu nam jugo i lebićada uz novo naoblačenje i kišu u dane vikenda.

Snijeg pada i na Velebitu, odnosno Zavižanu, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod gdje je temperatura u podne iznosila -1,8 stupnjeva Celzijevih, prenosi Večernji list.

HRT piše kako će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno i pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše tijekom dana. Puhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, mjestimice na udare i jak, a najviša temperatura bit će niža od subotnje – većinom od 12 do 15 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno svježe, te većinom oblačno, ponegdje uz sunčana razdoblja, ali i s mjestimičnom kišom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, mjestimice i jak.

Relativno vjetrovito bit će i u gorju, te još više na sjevernom Jadranu, uz umjerenu i jaku bura s olujnim udarima, prema kraju dana ponegdje podno Velebita i orkanskim! Bit će promjenljivo, mjestimice i pretežno oblačno, a kiše može biti uglavnom u gorju. U najvišim je predjelima moguća susnježica i snijeg.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno, samo ponegdje uz mogućnost za kišu, i to većinom na otvorenome moru. Poneka je kap kiše moguća rijetko i u unutrašnjosti. Puhat će bura, umjerena i jaka, moguće s olujnim udarima mjestimice, a najviša temperatura zraka bit će od 18 do 21 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske predviđa se temperatura između 19 i 22 °C, uz sunčane sate, ali i povremeno više oblaka pri čemu samo rijetko može pasti i pokoja kap kiše. Puhat će bura, na udare ponegdje jaka. More većinom umjereno valovito, na otvorenome i valovito.

Novo zahlađenje

U prvoj polovini novog tjedna u kopnenom području i dalje umjereno i pretežno oblačno s kišom u ponedjeljak uglavnom u gorju, a u srijedu i drugdje. U najvišem je gorju nakratko moguć i snijeg. Puhat će sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku sjeverozapadni, a temperatura zraka će u utorak te posebno u srijedu porasti. Od četvrtka pak ponovno svježije.

Na Jadranu će do utorka glavno obilježje vremena biti bura, u ponedjeljak nerijetko na udare olujna, podno Velebita i orkanska. Samo će na krajnjem jugu u ponedjeljak puhati istočnjak i jugo. U utorak će bura slabjeti i u srijedu okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar, a u četvrtak vjerojatno opet treba računati na jačanje bure.

Facebook Komentari