Tri kornera – penal: Izjave koje bi svaka za sebe bile komične da uzete zajedno nisu tragične

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Predsjednica RH u samo nekoliko tjedana nanizala je nisku u najmanju ruku neukusnih izjava koje bi svaka za sebe bile komične da uzete zajedno nisu tragične.

Posljednja glasi: „Mislim da ova koncentracija na afere, koliko god one bile važne kao predmet istrage pravosudnih tijela, u javnom prostoru nije dobra i da dalje utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske.“ (18. 10. 2018.) Pojednostavljeno govoreći, Predsjednica misli kako pisanje o važnim aferama u javnom prostoru, tj. u medijima i vjerojatno na društvenim mrežama utječe na iseljavanje stanovništva; tj. formalnije: Ako se u javnosti koncentriramo na afere, onda to uzrokuje iseljavanje. U javnosti se koncentriramo na afere. Dakle, to uzrokuje iseljavanje.

Implikacija glasi: Ako se u javnosti ne bismo koncentrirali na afere, onda to ne bi uzrokovalo iseljavanje. Ovdje je u igri trostruka pogreška. Prva se sastoji u pogrešci post hoc ergo propter hoc, tj. samo zato što iseljavanje slijedi za javnim pisanjem o aferama to ne znači da javno pisanje o aferama uzrokuje iseljavanje. Naime, uzročna se sveza dokazuje. Druga pogreška je implicitno zagovaranje cenzure i/ili autocenzure svih koji javno pišu o stvarnim aferama. Treća pogreška je negiranje puno vjerojatnijih uzroka iseljavanja poput gospodarskih. Drugim riječima, ako su te pogreške na djelu, onda Predsjednica čini dvije loše stvari od koji se ne zna koja je gora; to što implicira autocenzuru, cenzuru i redukciju javne rasprave što je protudemokratsko ograničavanje slobode misli, govora i pisane riječi ili to što poriče činjenice koje su vjerojatniji uzroci iseljavanja od javnog pisanja o aferama; možda za početak same stvarne afere koje iza sebe ostavljaju neplaćene, potplaćene, nezaposlene, blokirane, ovršene i na koncu iseljene.

Krajnje je ironično, cinično, licemjerno i komično u državi koja je na vrhuncima po percepciji korumpiranosti, sporosti rasta BDP-a, gospodarskom zaostajanju za EU i neučinkovitosti javne uprave tvrditi kako pisanje o tim pojavama, a ne one same koje su stvarne, činjenične i istinite, uzrokuje iseljavanje stanovnika, ali je sasvim u skladu sa suvremenim trendovima post-istinosne, post-stvarnosne i post-činjenične političke kulture, tj. bilo bi ironično, cinično, licemjerno i komično da nije tragično.

Facebook Komentari