Dalija Orešković o Grupi Borg: Imamo situaciju da su predsjednik Vlade i članovi Vlade posegnuli za postupkom koji je izravno suprotan odredbama zakona o Vladi

Aleksandar Stanković, urednik i voditelj emisije “Nedjeljom u dva” započeo je današnje gostovanje Dalije Orešković, bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pitanjem o tome što misli o legalizaciji marihuane. Ona je pak rekla da je nikada nije konzumirala, ali je činjenica da postoji potencijal korištenja marihuane u farmaceutskoj industriji. Izgleda da tu može pomoći u smanjivanju bolova ljudima koji između ostalog imaju problema s karcinomom, kazala je.

Ako je to tako onda bih voljela da napravimo dobar normativni okvir koji će zaštiti mladost da se uporabom lakih droga ne stekne ovisnost, a s druge strane, onim pacijentima kojima je uporaba kanabisa i kanabisovog ulja, može olakšati bolove, da ta ljekovita svojstva i koriste, izjavila je Orešković.

Najavila je ulazak u politiku, na spektru od centra prema ljevici. Sve ono što mi je kao čovjeku svetinja, na dnevnoj razini gledam kako se malovažava. Ulazak u politiku je moja obaveza i odgovornost, rekla je.

Orešković: Hrvatsku su oteli oni koji monopoliziraju domoljublje

Kaže da će oko sebe okupiti ljude koji razmišljaju slično. Hrvatsku doživljava kao otetu državu, a kaže da su je oteli oni koji monopoliziraju domoljublje, koji su sve sustave proželi koruptivnim i klijentelističkim mrežama, a svima drugima oduzeli su pravo na dostojanstven život. Za sada je to pokret, ili inicijativa, a sve se svodi na sadržaj: obranimo Hravatsku i ustavne vrijednosti, ponovno izgradimo institucije koje smo u 25 godina propustili izgraditi.

Na tvrdnju da to sve izgleda kao skup lijepih želja, rekla je da smišlja način kako će postići svoje ciljeve. Jasno joj je da je ključ političkog uspjeha rad na terenu, kazala je i istaknula da je za to spremna.

“Pronaći ću put do građana, ali ne s metodama i ljudima kao što je Vaso Brkić”

Živimo u doba društvenih mreža. Postoje politike “od vrata do vrata” i ja ću pronaći svoj put da dođem izravno do građana, ali ne s metodama i s ljudima kao što su Vaso Brkić, kazala je Orešković. Na pitanje s kime “misli ići”, nije željela iznositi konkretna imena.

Želi novi pristup uključivanja građana kako će se raspravljati o njihovim problemima, ne samo kroz stranačke skupove i programe. Svojim biračima smatra sve koji žele pravedno i pošteno društvo u kojem se poštuje Ustav, u kojem se zakon primjenjuje podjednako na sve, u službi građana a ne pojedinih skupina.

Istaknula je da se u odnosu na Živi zid razlikuje u sadržaju. Misli da nemaju kadrovski potencijal te da nemaju programski sadržaj koji Hrvatsku vodi naprijed. Ne podržava niti njihove ideje o izlasku iz EU-a, NATO-a, protivljenju cijepljenju. Djelomično su dobri u postavljanju dijagnoze i isticanju jednog od osnovnih problema u ovome društvu, ali ne nude sveobuhvatna rješenja, kazala je Orešković.

Orešković: Pri izradi prijedloga mirovina nije se diralo pitanje povlaštenih, pa i braniteljskih

Podržava prosvjed protiv mirovinske reforme. Kaže da je potrebno istaknuti da Vlada nije uvažila niti osnovne primjedbe članova radne skupine koji su sudjelovali u izradi prijedloga te činjenica da se nije diralo pitanje povlaštenih mirovina, među ostalim i braniteljskih. Penalizaciju prijevremenog umirovljenja smatra izrazio lošom.

“Kao vjernik, želim da djeca uče o vjeri, ali u sakralnom objektu”

Na pitanje o biskupskom pismu školama po pitanju vjeronauka, rekla je da kao pravnik vjeruje u Ustav, a da je Hrvatska sekularna država. Protiv toga je da vjeronauk u školama bude izborni predmet pod ovakvim uvjetima kako se provodi danas. Postoji samo katolički vjeronauk, a alternative tome nema, rekla je. Kao vjernik, želi da djeca uče o vjeri, ali u sakralnom objektu. Mlade treba učiti toleranciji, prihvaćanju različitosti, a mi ih učimo netoleranciji i segregaciji. Djeca koja ne idu na vjeronauk tretiraju se kao da su manje važna, rekla je. Protiv toga je da vjeronauk postane obavezni predmet. Djecu treba učiti o vjerama, o vrijednosti koje vjera može unijeti u nečiji život, ali na temelju osobnog odabira. Religije trebaju služiti povezivanju ljudi, istaknula je.

“Antifašizam – jedna od tekovina na kojoj je krojen postojeći Ustav”

Kakve su moje pozicije vezane za antifašizam? Iste onakve kakve su u cijelom civiliziranom svijetu – pobjeda dobra nad zlom u 2. svjetskom ratu. Kao takvog trebamo ga slaviti. Na kraju krajeva antifašizam je jedna od tekovina na kojoj je krojem naš postojeći ustav.

“Milan Bandić diktira i uvjetuje parlamentarnu većinu”

Govoreći o “fenomenu Milana Bandića” kazala je da danas on diktira i uvjetuje parlamentarnu većinu, a time utječe i na brojne političke procese u Republici Hrvatskoj.

“Niska kultura političke vjerodostojnosti i integriteta”

Komentirajući prelaske iz stranke u stranku, pita se bi li ikoji zakon, kako god da se kroji, mogao biti i u skladu s Ustavom i da postigne cilj da se s time prestane. Orešković smatra da to zapravo govori o dramatično niskoj kulturi političke vjerodostojnosti i integriteta, to govori o našim biračima. Čini mi se da svi koji su se našli u prljavim političkim trgovinama debelo uvjetovani korupcijskim i kaznenim aferama koje se odnose na one koji su pretrčavali iz kluba u klub, trebalo bi se odraziti na sljedećim izborima, trebalo bi se odraziti i na rejting tih političkih stranaka u anketama, no ili ankete nisu istinite ili tome nije tako. To govori da je država zarobljana, oteta na svim razinama od glave do dna i premrežena raznim oblicima ili kupovine ili ucjene ili uvjetovanja elementarne egzistencije, kazala je Orešković.

Stanković ju je upitao može li ona to promijeniti jer je tako već 25 godina, Orešković ga je upitala koliko tako još može ići? Rekla je da nikada nismo imali ovako otvorenu i beskrupuloznu situaciju bez elementarne razine pristojnosti. Previše bode u oči, dodaje. Kazala je da su nekad takve radnje obavljali poskrivečki ispod stola po tajnim restoranima, danas se to radi za stolom, u institucijama Vlade i premijera.

Orešković: Plenkoviću “palac dolje”

Plenkoviću i svima koji ga podržavaju Orešković daje ‘palac dolje’. On je došao na vlast nakon afere ‘Konzultantica’ kada je osuđen Karamarko. Plenković djeluje simpatičnije, naočitije, govori 5 stranih jezika, no njegov krimen je da ne može politička stranka biti taoc jednog čovjeka, a Orešković se pita može li cijela država biti taoc jedne klijentelističke interesne skupine, a to je danas HDZ.

“Agrokorovu krizu je iskoristila određena grupa ljudi”

Plašili su nas da će Agrokor propasti ako se dogodi lex Agrokor, no to se nije dogodilo. Nitko nikada nije dobio niti jedan izračun na uvid, niti jedan jedini obrazloženi dokument koji bi potvrdio da je isključivo ovakav način rješavanja krize u Agrokoru moguć, rekla je Orešković. Tvrdi da je Agrokorovu krizu određena grupa ljudi iskoristila da iskoristi 100 mil €.

Smatra da je USKOK trebao ispitati kako je došlo do reorganizacije vlasničkog udjela. Imamo situaciju da su predsjednik Vlade i članovi Vlade posegnuli za postupkom koji je izravno suprotan odredbama zakona o Vladi. Da se dogodilo samo to i ništa više, takva Vlada ne može više upravljati ovom državom, sada ni ikada više, kazala je Orešković.

Orešković: Kako će društvo izgledati, ovisi i o društvenoj klimi

Niti jedna Vlada do sada nije tako brutalno potkopala neovisnost rada nadzornih državnih tijela kao što je to napravila Vlada Andreja Plenkovića. Ako je to kriterij po kojem možemo reći ‘pa neke rezultate su i napravili, ali ovo ćemo se opraviti da ne postoji’, onda mi zapravo nismo država, mi smo nečiji privatni protektorat, smatra.

Kazala je da to kako će društvo u konačnici izgledati, ne ovisi samo o kvaliteti pravnih pravila. Kada govorimo o kontrolnim mehanizmima korupcije, oni su danas krajnje neadkvatni, no to ovisi i o društvenoj klimi. Čini mi se da su, zbog vladavine HDZ-a posljednjih 25 godina, svi ti standardi debelo pali – danas imamo obeshrabrene građna emeđu kojima vlada apatija, dodala je. Njezina retorika ne polazi od toga da li se može, već da se mora.

Ocjena predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović – 0

Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović je dala ocjenu 0, smatra da joj nešto magli pogled na stvarno stanje u državi u smislu kako građani žive. Kada vidi neprimjerene pojave, trebala bi reagirati, Orešković je dala primjer kiretaže na živo, nije čula da je predsjednica o tome išta rekla. Čini se da je izolirana i odsječena od procesa kojima bi se trebala baviti, a dominantan fokus joj je na osobnoj promociji. Najviše joj zamjera odnos prema institucijama države – način na koji je došlo do Lozančićeve smjene jer od danas nismo dobili niti jedan konkretan razlog što je on napravio; nismo dobili odgovor o njezinom putu u SAD 2017., kazala je Orešković.

Govoreći o predsjedničinom odlasku u Rusiju gdje se odlično izbrendirala, Orešković kaže se brendiranje ne treba asocirati uz nekontrolirano padanje u zagrljaj i ljubljenje pobjedničkog pehara ekipe koja nije njezina.

Facebook Komentari