Sindikalni prosvjed: Neće nam tko na grob imat’ otić’, jer će svi napustiti ovu zemlju. Ovo je zemlja zombija

Na prosvjed sindikata protiv Vladinog prijedloga mirovinske reforme na Europskom trgu u Zagrebu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo “Uzimate siromašnima, dajemo bogatima”, “Očekujte otpor, tek počinjemo”, “Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!”, “S faksa na burzu, s posla na groblje”, “Mi smo izgradili, vi ste popljačkali”, “Penalizacija = siguran put u siromaštvo”…Orilo se i “lopovi, lopovi”.

“Danas sam ovdje da podržim građane kako bi izbjegli ono što u Hrvatskoj želi napraviti Vlada, a to je stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika. Nama je neprihvatljivo da se svaki pokušaj reforme u ovoj zemlji lomi preko leđa onih koji su najsiromašniji, zadnji primjer je bila porezna reforma. Oni uzimaju siromašnima, da bi dali bogatima. Moramo onemogućiti stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika po principu radi dulje, primaj manji i u mirovini živi sve teže. Zato je SDP vrlo jasno postavio svoj plan. Cilj nam je da umirovljenici za puni radni staž imaju 70 posto prosječne plaće. To je realno, mi ćemo to provesti”, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Prosvjednici su zviždali i negodovali na snimku ministra rada Marka Pavića u kojoj je objašnjavao mirovinsku reformu. “Ministar kaže da povećanje od 69 kuna nije malo, umirovljenici da li vam je to malo, preračunato u boce, to je 138 boca. Dvije kune i 25 lipa dnevno, je li vam to dovoljno za dostojanstven život?”, poručeno je s pozornice.

“Ne radu do 67. No passaran, nema predaje”, poručila je predstavnica odgajatelja u vrtićima.

“Ovakav prijedlog je duboko obezvrijeđujući, za sve radnike, ne samo za mene”, rekao je predstavnik zaposlenika u komunalnoj službi Elvis.

“Ako želite da ljudi ostanu u Hrvatskoj, omogućite im dostojanstven život”, poručila je predstavnica medicinskih sestara, prenosi N1.

“Ova vlast udara po radnicima i budućim umirovljenicima. Kad pokušavaju poručiti pitanjem gdje su bili sindikati kad se donosio zakon, vrlo jasno kažemo – mi smo i tada i sada protiv produljenja radnog vijeka. Imamo pravo pitati njih – gdje ste vi bili? Bili su u Saboru, oporba i bili su protiv tog zakona. Danas kad su vlast, predlažu zakon koji je gori od onoga protiv kojeg su bili kad se izglasavao 2013. Gospodo na vlasti, ako želite mesti pred sindikalnim vratima, pometite prvo pred vlastitim. Vaš je obraz ukaljan. Nevjerodostojni ste i nije vam stalo do naroda. Koliko se narodu dodvoravate iz oporbe, a koliko o tom narodu brinete kad ste na vlasti. Ne postaje se elitom pred narodom tako da se ogradiš tjelesnim čuvarima, a da tjelesne čuvare odmakneš jedino kad ti treba slika s tim istim narodom. Iziđite i stanite među ljude, imajte hrabrosti, nosite se s posljedicama onoga što radite svih ovih godina”, poručio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

“Neće nam tko na grob imat’ otić’, jer će svi napustiti ovu zemlju. Ovo je zemlja zombija. Mladi koji su otišli, ne vide perspektivu. Moramo im vratiti nadu u budućnost. Nije nam cilj držati govore, cilj nam je obvezati se pred vama da nećemo stati na ovome. Ako Vlada ne razumije poruku, mi radimo na pripremi pitanja za refrendum. Imamo iskustvo koje smo stekli zajedno s vama. Nećete moći prekrižiti toliko potpisa, koliko ćemo ih mi prikupiti. Naš narod vjeruje da nešto može ponovo učiniti. Nećemo hodati po cesti s batinama, trebaju se bojati samo olovke i papira. Tamo ćemo pisati, zaokružiti, a oni će slušati što narod kaže. Ako žele biti elita, trebaju biti ponizni pred narodom”, kaže Sever.

“Jesmo li u 28 godina stvorili bolje društvo? Je li odlazak sa 67 godina u mirovinu bolje društvo? Njih gore se to ne tiče, njih zanimaju kalkulacije i analize. Kako kaže jedan veliki ekonomist – ekonomija se radi ovisno o naočalama koje staviš. Ako brineš o interesima naroda, to je jedna ekonomija, ako brineš o interesu imućne manjine, to je druga ekonomija. Što mislite o kome brinu, o većini ili manjini? Sustav je itekako održiv. Od 17 milijardi gubitka odbijte 6,5 milijardi koje su dali privatnim društvima za drugi stup, 5,5 milijardi za povlaštene mirovine. Mirovinski sustav ima 5 milijardi kuna gubitka, što je održivo, ako se za sve druge potrebe može naći više novca. Ako gledamo naočalama velike većine, ne može se gaziti humana granica. Ona nije 65 godina, ona je manja. Granica mora iznositi u budućnosti 60 godina. Reći će da sam demagog, ajmo vidjeti hoće li za 15 godina biti novca. U Švedskoj se smanjuje radno vrijeme na 6 sati. Razgovara se o temeljnom dohotku. Kod nas postoji temeljni dohodak za one po kladionicama i po birtijama”, poručio je sindikalist Vilim Ribić koji je pozdravio Davora Bernardića.

Nakon Ribića prosvjednicima se obratio Mladen Novosel, predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske.

“Došli smo ovdje jer nas boli nepravda, da nam kroje mirovinske zakone oni koji će svoju mirovinu imati iz Bruxellesa. Iz Sabora, Vlade, iz raznih privilegiranih institucija. Oni hoće da radi do 67. godine, oni govore da u hrvatski umirovljenici premladi, da im je prekrasno u mirovini, a žmire da smo prošli u više od 20 godina tolike nepravde. Tko je na svojim leđima podnio teret krize? Opet radnici.

U Hrvatskoj se prema radnicima poslodavci ponašaju kao prema stoci. Što radi ova Vlada? Imali su dvije godine, hvale se… Hvale se da su spasili sustav Agrokor. Koga su morali spasiti, onoga koji je stvorio probleme, onoga koji im je svih godina bio mecena.

Dajte nam iste uvjete kao što imaju radnici u državama u kojima se radi do 67. Kada nam to date, radit ćemo i do 70”, rekao je Novosel.

Na kraju svog govora Novosel je pjevao Moju domovinu.

Facebook Komentari