19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Potrošači ne znaju koja je razlika između "najbolje upotrijebiti do" i upotrijebiti...

Potrošači ne znaju koja je razlika između “najbolje upotrijebiti do” i upotrijebiti do”, evo koju hranu možete koristiti dugo nakon otisnutog roka

Čak četvrtina potrošača ne čita informacije o hrani koju imaju u svojim hladnjacima, pa ne čudi što se mnogo ispravne hrane baca u smeće. Također, brojne se namirnice mogu koristiti i nakon što prođe rok trajanja.

Čak 33 posto potrošača ne zna razliku između rokova “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”. Dok “upotrijebiti do” znači da namirnica nakon otisnutog datuma više nije za konzumaciju, druga oznaka znači da se neke namirnice i nakon datuma na pakiranju mogu koristiti. Hrvatska agencija za hranu utvrdila je koje su to namirnice.

Čak godinu dana nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”, mogu se konzumirati sol, šećer brašno, tjestenina poput špageta i makarona, kava, začini i voda. Konzervirana hrana poput ribe ili mlijeka za kavu također može trajati i godinu dana, jednako kao i marmelade i pekmezi.

Pojedine namirnice mogu biti valjane nešto kraće, do dva mjeseca nakon što prođe datum otisnut na pakiranju. To su žitarice, čips i kikiriki. Juhe iz vrećice mogu trajati i dva mjeseca nakon roka “najbolje upotrijebiti do”, a tu su i majoneza i kečap te čokolada.

To se nikako ne smije primjenjivati na dječje formule, nego njih ne treba koristiti nakon roka “najbolje upotrijebiti do”. Također, neke namirnice mogu izgubiti svoja svojstva, dobiti plijesan, promijeniti boju i okus. Preporuka je da se takvi proizvodi ne koriste.

Postoje i namirnice koje su označene rokom “najbolje upotrijebiti do” a da se ne mogu koristiti nakon otisnutog datuma. To su kruh i kolači, narezani i ribani tvrdi sirevi, mliječni namazi, deserti i polutrajne kobasice, piše dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike