Podolnjak: Ministar Kuščević je u klasičnom sukobu interesa jer je više puta izrekao negativan stav o referendumu

MOST-ov saborski zastupnik Robert Podolnjak komentirao je izvješće ministra uprave Lovre Kuščevića o potpisima inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje. Ministar je izvijestio kako inicijative nisu skupile dovoljan broj potpisa te da ih je čak 40 tisuća nevažećih.

Podolnjak podsjeća da su potpisi čitavo ljeto bili u Vladi ili ministarstvu te da je tek u rujnu počela njihova provjera, piše N1.

“U ovom trenutku mi je nemoguće reći pod kojim uvjetima su stavljani podaci o umrlim i maloljetnim osobama”, poručio je Podolnjak i dodao da su inicijative upozoravale kako su se nevažeći potpisi mogli dodati i dok su potpisne mape bile pod nadzorom ministarstva.

“Naravno da se nije smjelo dogoditi da se nađe potpis osoba koje su preminule”, rekao je Podolnjak.

Ponavlja da su građanske inicijative i udruge građanskog društva morale imati članove u povjerenstvu koje je radilo na izvješću i koje je dobivalo informacije o spornim potpisima.

Priznaje da su se od početka pojavile sumnje da su se potpisi prikupljali nakon rokova, ali kaže da nije bilo dokaza. “Bilo je puno više prepreka inicijativama u prikupljanju potpisa, nego dokaza da su inicijative prikupljale nakon isteka datuma. Ni jedan dokaz nije dat javnosti. Proces provjere je bio vrlo netransparentan. Naš stav je bio da taj posao ne bi trebalo raditi ministarstvo uprave. To nije bilo nepristrano tijelo. Ministar je od prvih dana izrazio stav protiv referenduma. Očekivati da će potpise provjeravati transparentno je nemoguće”, poručio je.

Kaže i da je ministar Kuščević u klasičnom sukobu interesa jer je više puta izrekao negativan stav o referendumu. Slaže se da je potrebna izmjena Zakona o refrendumu, ali da se prije toga mora promijeniti i Ustav.

“Nama su potrebne prvo ustavne promjene, oko broja potpisa, pitanja koja mogu biti predmet referenduma, uloge Ustavnog suda. Ustavni sud mora odlučiti prije o ustavnosti potpisa prije njihovog prikupljanja”, rekao je MOST-ov saborski zastupnik.

Facebook Komentari