Pala Uskokova optužnica za Klemma oko posudbe Ciboni, sud odbacio točke za njega i Lovrića

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je Uskokovu optužnicu za nezakonito zapošljavanje u odnosu na Ivicu Lovrića, bliskog suradnika Milana Bandića, koji je sa zagrebačkim gradonačelnikom optužen u predmetu štandovi kojem će na istom sudu u petak izreći nepravomoćnu presudu u ‘štandovima’, ali je obustavilo dio oko aranžmana Josipa Klemma sa Cibonom.

Optužnicom se Lovrića tereti za nezakonito zapošljavanje u podružnici Zagrebačkog holdinga- Upravljanje sportskim objektima. Uskok tvrdi da je Lovrić, koristeći svoj autoritet pročelnika, potkraj studenoga 2013. godine tražio Dragutina Kosića, koji je tada upravljao sportskim objektima u Zagrebu, da zaposli petero tadašnjih zaposlenika Cibone bez obzira ispunjavaju li uvjete te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja. I sam Kosić bio je obuhvaćen optužnicom. On je u listopadu 2016. godine priznao nedjelo i nagodio se s tužiteljstvom pa je uvjetno osuđen na godinu dana.

Kosić, koji se s Uskokom nagodio i u aferi Agram, priznao je da ga je Lovrić tražio da zaposli petero osoba iz Cibone koji za ta radna mjesta navodno nisu imali uvjete, a i plaćao ih je Holding. Novi zaposlenici nastavili su raditi u Ciboni, a plaćala ih je ustanova Upravljanje sportskim objektima kao poslovni sljednik Podružnice. Na ovaj način gradski je proračun oštećen za 659.935,75 kuna.

Klemm nije kriv

Optužno vijeće kojim je predsjedala sutkinja Jasna Galešić obustavilo je pak dvije točke optužnice koje su se odnosile na Ivicu Lovrića i Josipa Klemma. Podsjećamo, Klemma i Lovrića, koji je bio predsjednik košarkaškog kluba Cibona, Uskok tereti da su pokušali pribaviti veliku materijalnu dobit Klemmovoj tvrtki nakon što je Cibona sa Šarićem sklopila ugovor prema kojemu bi Cibona u slučaju Šarićeva jednostranog odlaska u drugi klub imala pravo na odštetu od 1,2 milijuna eura.

Lovrić i Klemm su, prema sumnjama Uskoka, postupajući s namjerom stjecanja znatne dobiti Klemmovoj tvrtki u prosincu 2012. godine sklopili ugovor o zajmu kojim su ugovorili da će ta tvrtka Ciboni uplatiti 550 tisuća eura radi isplate odštete Hrvatskom košarkaškom savezu. Cibona se tim ugovorom obvezala da će zajam s kamatom od osam posto biti vraćen do 1. rujna 2014. Navodno na Klemmov zahtjev ugovoreno je i da će Cibona, ako igrač raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, Klemmovoj tvrtki isplatiti, oko 227 tisuća eura, što je pola iznosa odštete koja je trebala pripasti Ciboni. Velika imovinska korist ipak nije ostvarena jer je Cibona odbila isplatiti navedeni iznos i pokrenula sudski postupak protiv Klemmove tvrtke radi smanjenja obveza na pravičan iznos.

– U suštini je sud prihvatio tezu obrane da se radi o građansko-pravnom odnosu između Josipa Klemma, tvrtke Klemm security i KK Cibone- rekao je Branko Šerić, odvjetnik Josipa Klemma. Na odluku suda o dobacivanju optužnce Uskok se može žaliti Vrhovnom sudu, pišu 24sata.

Facebook Komentari