Kuščević izvijestio javnost o nepravilnostima s referendumskim potpisima: Dio lista je popunjen i potpisan istim rukopisom, potpisani mrtvi i djeca…

Ministar uprave Lovro Kuščević s direktorom APIS-a održao je konferenciju za medije povodom objave o provjeri potpisa za dvije referendumske inicijative, “Istina o Istanbulskoj” i “Naord odlučuje”, koja je pokazala da nije skupljeno dovoljno potpisa ni za jedno od tri postavljena pitanja.

Uz Kuščevića na konferenciji je i Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS-a, te članovi Povjerenstva koje je nadgledalo prebrojavanje potpisa. Ministar se zahvalio APIS-u što je i prije dogovorenog roka prebrojio sve potpise te članovima Povjerenstva koji su nadzirali cijeli postupak i koji su pregledali nevažeće potpise, prenosi N1.

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” navela je kako je predala 377.635 potpisa. Ukupno je uneseno 390.916 potpisa od kojih je ispravno bilo 345.942. Utvrđeno je 44.974 nevažećih potpisa, odnosno 11,50 posto od ukupnog broja provjerenih potpisa”, objavio je ministar Kuščević.

Bilo je puno prekriženih imena prezimena i linija. Iako su bili prekriženi, mi smo i njih provjerili iako su ih iz inicijative prekrižili. Više smo pregledali nego je inicijativa tvrdila da je pregledala”, rekao je Kuščević.

Kazao je i koje nepravilnosti su utvrdili. “8.000 duplih potpisa, 2.594 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 158 osoba nisu hrvatski državljani, 240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, 33.554 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak, podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci
– nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.”, rekao je Kuščević.

Prema podacima Povjerenstva o provjeri i vjerodostojnosti birača te zakonitosti prikupljanja potpisa utvrđeno je sljedeće: “Za izmjenu članka 72. Ustava Republike Hrvatske Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ navela je kako je predala 405.342 potpisa. Ukupno je uneseno 412.325 potpisa od kojih je ispravno bilo 371.450 potpisa. Utvrđeno je 40.875 nevažećih potpisa, odnosno 9,91 posto od ukupnog broja provjerenih potpisa.

“7.488 duplih potpisa, 1.844 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 365 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 332 osoba nije hrvatski državljanin, 120 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, 30.726 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.)”, rekao je Kuščević.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” o dopuni Ustava Republike hrvatske člankom 72.a, navela je kako je predala 407.469 potpisa. Ukupno je uneseno 407.835 potpisa od kojih je ispravno 367.169 potpisa. Utvrđeno je 40.666 nevažećih potpisa, odnosno 9,97 posto ukupnog broja provjerenih potpisa.

“7.443 duplih potpisa, 1.807 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 354 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 321 osoba nije hrvatski državljanin, 115 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, 30.626 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak”, kazao je Kuščević.

“Veliki broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative”

“Svjesni smo moguće neusklađenosti podataka u Registru birača, pa smo uspoređivali ime prezime i OIB sa svim registrima koji postoje u Hrvatskoj te smo uvažili potpise koji su u tim registrima. Našli smo i veliki broj potpisa iz sredina gdje uopće nije bilo prijavljeno prikupljanje potpisa”, kazao je Kuščević i dodao kako su ipak prihvatili i takve potpise.

“Znatan broj potpisnih lista je popunjen i potpisan istim rukopisom. I njih smo prihvatili ako su ispravni ime, prezime i OIB. Imamo veliki broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative. To jasno upućuje da su se ti podaci koristili u obje inicijative, a nisu smjeli”, rekao je Kuščević te najavio kako će se krenuti u promjenu Zakona o referendumu.

“Ovi rezultati su očekivani. Kada se napravi usporedni prikaz inicijavita od 2010. do danas, broj nevažećih se kretao od 9 do 11 posto”, kazao je Kuščević.

Izvještaj, dokument

Organizatori dobili kaznenu prijavu zbog potpisa za referendum, evo što kažu o nalazu Vlade

Facebook Komentari