Plenković na Sorboni održao “iznimno proeuropski govor”, ali ga je pitanjem dočekao hrvatski iseljenik: Kako objasniti činjenicu da je 10 posto Hrvata napustilo Hrvatsku od kada ste premijer

Na predavanju na sveulištu La Sorbonne, Plenković je dobio pohvalu za “iznimno proeuropski govor”, a među pitanjima iz publike bilo je i ono hrvatskog iseljenika Ante Glibote.

– Kako objasniti činjenicu da je 10 posto Hrvata napustilo Hrvatsku od kada ste premijer – pitao je Glibota.

– To je fenomen koji se pojavio u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi kad su države postale članice EU-a. Čovjek može sjesti u auto i otići, primjerice, iz Rijeke u Lyon tražiti posao bez ikakvih problema. Treba podići razvijenost nekih naših regija kako bismo što prije dostigli i približili se razvijenosti europskih regija. Tek nakon dva sedmogodišnja proračuna EU-a moći ćemo reći koliko je Hrvatskoj pomoglo članstvo – odgovorio je Plenković.

Na izlasku iz dvorane, Ante Glibota nije bio zadovoljan odgovorom premijera na svoje pitanje i komentirao je prolaznicima: – Premijer tu francuskoj publici objašnjava Hrvatsku u ružičastim tonovima, a 10 posto Hrvata je pobjeglo zbog loše ekonomske politike njegove vlade – rekao je ta, Imoćanin s pariškom adresom, koji je robijao za vrijeme Hrvatskog proljeća, emigrirao u Francusku, a u Hrvatsku se 1990-ih vratio kao kupac i vlasnik Croatia Recordsa, piše Večernji.

Facebook Komentari