19.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Za Petrokemiju zainteresirani iz financijskog i privatnog sektora, ali i mirovinski fondovi...

Za Petrokemiju zainteresirani iz financijskog i privatnog sektora, ali i mirovinski fondovi te neka javna poduzeća

Radnici pulskog Uljanika i riječkog 3. maja danas bi trebali dobiti plaću za rujan. Ako je ne dobiju, slijede nove pripreme za štrajk. Nakon zakonom propisanih pet dana mirenja s Upravom, ponovno će izaći na ulice. O Uljaniku, ali i o Petrokemiji u emisiji Poslovnom tjednu Hrvatskog radija govori ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Uprava Uljanika nema novaca za plaće

“Prema mojim informacijama Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva da bi se plaća radnicima isplatila. Polako bi trebalo prestati s praksom da država intervenira kad privatnim poduzećima ‘voda dođe do grla'”, kazao je Horvat. Dodao je kako priča o državnim internvenicama ‘minira’ komunikaciju s Bruxellesom, a samim tim i početak restrukturiranja. “U onakvom obliku kako je država intervenirala do sad – država više ne smije”, dodao je. Državna jamstva, prema procjenama ministra financija Zdravka Marića u ovom slučaju ‘teška su preko 300 milijuna eura.

Oko Uljanika je previše kontradiktornih informacija

Horvat je kazao kako razgovara s akterima vezanima uz ovaj problem i traži partnere koji bi mogli preuzeti ove obveze. “Neki koji su povjerenje imali – gube ga. Ugovori u brodogradnji se ne realiziraju, brodovi se otkazuju, avansi se povlače i tu je problem”, kazao je. Dodao je kako Danko Končar ima svoj koncept, ali svoj koncept imaju i Uprava, sindikati i lokalna zajednica. “Država je rekla ‘da’, ali ne našim novcem. Na meni je sad da što brže usuglasim sve strane kako bismo dobili jedan koncept da krenemo dalje. Nisam protiv nekretninskih biznisa, ali ne državnim novcem. Isto tako, kako netko u planu restrukturiranja navodi da će godišnje isporučiti tri broda, a predviđa samo dva navoza?”, pita Horvat. Previše je kontradiktornih informacija, smatra.

Za Uljanik zainteresirani Ukrajinci, Nizozemci, Talijani i Kinezi

“Postoje ozbiljni partneri koji žele da se kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci nastavi – tu su ukraljinski ‘Smart Holding’, talijanski Fincantieri, nizozemski Damen, a očekuju i dolazak zainteresiranih partnera iz Kine”, kazao je Horvat. “Ako se program restrukturiranja bazira na oko 600 milijuna eura, strateški partner to mora financijski pratiti s najmanje 200 milijuna eura – i to mora dokazati”, dodao je. “Postoji još jedna brojka koja ledi krv u žilama. Analiza svih brojki pokazuje kako je hrvatska brodogradnja od nastanka države – hrvatske obveznike koštala ukupno 35 milijardi kuna. S tim novcem država je držala brodogradnju na životu i polako se odmicala”, naglasio je. Svrha je dobiti profitabilno poduzeće, ako to ne može postati – vrijeme je da se ono onda i ugasi, smatra Horvat.

Petrokemija: Zainteresirani moraju ozbiljnost pokazati – uplatom

Vezano za ‘izlazak na tržište’ Petrokemije Horvat je kazao kako za participaciju u toj tvrtki ima zainteresiranih iz financijskog i privatnog sektora, a zainteresirani su i mirovinski fondovi te neka javna poduzeća.

“Vide da bi se iz Petrokemije moglo roditi nešto što bi moglo proizvoditi dobit. Finaliziramo uvjete da bi se mogao objaviti javni poziv za uplatu i dokapitalizaciju. Vidjet ćemo hoće li to zainteresirani i potvrditi – uplatom”, rekao je Horvat koji na dnevnoj bazi komunicira s predsjednikom Uprave Petrokemije Đurom Popijačem. Država ima plan da se obveze Petrokemije prenesu u vlasništvo, a država bi u Petrokemiji imala manje od 20 posto.

Konkretne ponude za Uljanik za desetak dana

Na kraju emisije Horvat je kazao kako je optimist. “Nadam se da ćemo kroz desetak dana imati na stolu konkretne ponude ozbiljnih partnera. Ako Pula želi partnerstvo s gospodinom Končarem, namam tu nikakvih problema. Međutim, moramo imati na umu tko će to u konačnici sve financirati”, kazao je.

Najnovije

Još iz rubrike