Apsurdistan: Ako ne ugradite dugoročno neisplative razdjelnike prijeti vam ogromna kazna

104 tisuće kućanstava već je ugradilo razdjelnike, a još 50.000 će tek morati, pod prijetnjom novčanih kazni, prenosi RTL.

U studiji Ekonomskog instituta utvrđene su određene uštede na ugradnji razdjelnika. No ipak je zaključeno kako je investicija ugradnje razdjelnika dugoročno neisplativa. Bez obzira na to Vlada priprema izmjene Zakona koje predviđaju obvezu nastavka ugradnje.

Ministarstvo energetike i zaštite okoliša uskoro će, kako se neslužbeno može čuti, u javno savjetovanje poslati prijedlog izmjena Zakona o tržištu toplinske energije, kojima se predviđa nastavak ugradnje razdjelnika topline, javlja Novi list.

104 tisuće kućanstava već je ugradilo razdjelnike, a još 50.000 će tek morati, pod prijetnjom novčanih kazni, zasad nepoznatog iznosa. Još je velik broj malih, privatnih kotlovnica na lož ulje po cijeloj Hrvatskoj, koje također podliježu obavezi ugradnje, tako da je, moguće, broj onih koji razdjelnike još nisu ugradili i veći od onih koji su, pod prijetnjom kazni od 10.000 do 50.000 kuna iz postojećeg zakona, to učinili.

“Procjenjuje se da je na razdjelnike dosad potrošeno 700 milijuna kuna – novac koji je trebao biti uložen u obnovu fasada, stolarije ili u solarne i toplinske podstanice, umjesto što je potrošen na uvoz opreme”, napominje Ante Čikotić za Novi list, bivši državni tajnik u Ministarstvu energetike i zaštite okoliša, za čijeg je mandata stavljen neslužbeni moratorij na daljnju ugradnju razdjelnika.

Facebook Komentari