Živi zid: Kaznena prijava protiv Plenkovića, Petrova i Marića zbog Grupe Borg

Uslijed novih dokaza temeljenih na iskazima Martine Dalić, Ante Ramljaka i dokumenata iz Agrokora, Živi zid je podnio novu kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića, tadašnjeg predsjednika Sabora Bože Petrova, ministra financija Zdravka Marića i ostatka Borg skupine.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić prezentirao je jasnu uzročno posljedičnu vezu između skupine koja je izradila Lex Agrokor, odabira povjerenika i savjetnika, te u konačnici konzultantske tvrtke Alix Partners.

„Imamo prvu skupinu koja je pisala zakon, drugu skupinu u kojoj je povjerenik i njegovi savjetnici i treću skupinu podkonzultanata.
Iz iskaza Ante Ramljaka koji je na sastanku s premijerom rekao da će ljude iz prve skupine uzeti kao savjetnike u drugu skupinu, vidimo očitu vezu između prve i druge skupine.
Što se tiče izabira tvrtki, nisu one išle preko javnog natječaja nego je Ante Ramljak sam izabrao pet tvrtki, među njima i Alix Partneri, i onda je za svaku od ostalih našao razlog zašto ne mogu obaviti posao, da bi na kraju izabrao Alix. Dakle on je namjestio tako da je morao biti Alix.
To pokazuje da postoji veza između druge i treće skupine“, navodi Sinčić.

Osim toga, sada se zna da nije bilo dva sastanka, nego da ih je bilo osam, i zna se da je bilo tajnih sastanaka Marića na Pantovčaku. Saznalo se i da je Božo Petrov zvao Ramljaka i rekao mu da bi ispred MOST-a on bio predložen za izvanrednog povjerenika, zato Živi zid želi da se pozove Božu Petrova na svjedočenje.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić osvrnuo se na događaj koji je Martina Dalić opisala u svojem iskazu, a odnosi se na odvjetnika Borisa Šavorića i njegova odlaska na primopredaju dokumenata Agrokora izvanrednom povjereniku.
„Odvjetnik Šavorić posjetio je u uredu tadašnju potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, odgađa sve poslovne obaveze i govori ministrici da im treba odvjetnik i da će on ići s ministricom i Ramljakom na primopredaju dokumenata.
Tko je u tom trenutku odvjetnik Šavorić, u kojoj funkciji dolazi?“, upitao je Lukanić.

Živi zid želi da se pozove više od tri svjedoka na svjedočenje, te da se kaznena prijava obradi marljivije i poštenije, kažu u Živom zidu.

Facebook Komentari