8.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Kolakušić oprao Salapića oko novog Ovršnog zakona: Uopće se ne naplaćuju...

VIDEO Kolakušić oprao Salapića oko novog Ovršnog zakona: Uopće se ne naplaćuju dugovi, naplaćuju se troškovi ovršnog postupka i kamate, a sustav postoji radi bogaćenja pojedinaca

O Prijedlogu novog Ovršnog zakona u HKR-ovoj emisiji Argumenti u srijedu 10. listopada govorili su Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, Sarajko Baksa, dopredsjednik Udruge Blokirani, Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Emisiju je uredio i vodio Vlatko Ojvan.

Sarajko Baksa, dopredsjednik Udruge Blokirani, smatra kako vladavina prava treba biti u službi građana. U Americi postoji pravilo: Ako zakon nije dobar on se mijenja. Očigledno je da ovršni zakon nije dobar. Pojasnio je kako u ovome trenutku, nakon postupka obustave provedbe blokade hrvatski građani duguju 19,8 milijardi kuna.

„Ali uz to duguju i 7,3 milijarde kuna kamata. Pa zar je to normalno? Na 19 kuna koliko je netko dužan, duguje još osam kuna kamata. Ako se to multiplicira na tisuću kuna, to su enormni iznosi. U društvu gdje je profitna stopa jedva dva posto, a mi imamo zakonom određene zatezne kamate od četiri. Dakle, čovjek koji radi, koji je u ovom sustavu proizvodnje, jednostavno ne može svojim radom zaraditi toliko da podmiri kamate i troškove koji mu se stavljaju na teret. Da mu se dozvoli da plati svoje temeljno dugovanje možda bi i uspio, u slučaju da ima posao”, dodao je Baksa.

Ali, s ovakvim načinom, jednostavno se građanima ne dopušta da izađu iz dužničkog ropstva, upozorio je Baksa te nastavio: I zato se prvo naplaćuju troškovi i kamate. Ima veliki broj građana koji nikada ne dođu do glavnice. Oni cijelo vrijeme samo servisiraju umjetno generirane troškove.

Drugi sugovornik Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, ponovio je da ne brani ono što u prijašnjim vremenima nije valjalo.

„Naša je uloga pustiti u Hrvatski sabor nacrt u prvom čitanju Prijedlog novoga ovršnog zakona gdje ćemo uvažiti sve argumente, kako Udruge Blokirani, tako i prijedloge od strane sudaca koji su dio Radne skupine pa i onih koji nisu kao i svih onih koji su dio javnih struktura Republike Hrvatske te svih zainteresiranih osoba u postupku da još jednom zajedno raspravimo i ne puštamo zakon van koji neće biti usuglašen sa svim stranama”, poručio je Salapić.

I već samom voljom da i Udruga Blokirani bude dio radne skupine, pokazali smo kako smo zainteresirani za raspravu i da novi zakon bude potpuno drukčiji od prethodnih, ustvrdio je Salapić, a Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, je, uz ostalo, poručio da je trošak postupka u Republici Hrvatskoj bio apsolutno nesrazmjeran u odnosu na druge države.

„Ovršni postupak kad pogledamo u cjelini možemo reći da nije bio zbog naplate vjerovnika već je on pretvoren u privatni biznis. U ovom poslu su iznimno dobro zaradili nekolicina javnih bilježnika i odvjetnika. Tu se radi o stotinama milijuna kuna. Zbog ovakvog načina ovršnog postupka kakvog imamo, proračun Republike Hrvatske, koji znači imovinu hrvatskih građana, po ovom postupku oštećen je za 2,5 milijarde kuna”, naglasio je Kolakušić.

I Kolakušić je upozorio na sljedeće: U ovakvom postupku ovršnog sustava uopće se ne naplaćuju dugovi. To je najveći problem. Naplaćuju se troškovi ovršnog postupka i kamate.

Blokirani slučajno otkrili Borgove u izradi Ovršnog zakona: Otkud Hanžekovićevu uredu dokument koji još nije javan? Netko je kompromitirao rad radne skupine

Najnovije

Još iz rubrike