Ukrajinski konzul: Očekujem da se oko Uljanika stave karte na stol

Počasni ukrajinski konzul u Hrvatskoj Ivica Pirić komentirao je posjet ukrajinskog biznismena Vadima Novinskog hrvatskim brodogradilištima Uljanik i 3. maj. Novinski se ranije susreo i s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, prenosi N1.

Ukrajinski investitori u hrvatska brodogradilišta jučer su imali sastanak u Ministarstvu gospodarstva, već danas su u brodogradilištima. Možete li nam reći kojim ljudima se radi i kakvoj ponudi i vrsti zainteresiranosti?

Malo manje od godinu dana nakon posjeta Novinskog Hrvatskoj i sastanka s premijerom Plenkovićem, i shvaćanja o širini i gledanju premijera i ove Vlade o investicijama u Hrvatskoj, njega je to jako zainteresiralo. Došao je nakon toga i na odmor, sad je poslao ljude koji vode njegova brodogradilišta da sagledaju situaciju u Uljaniku i 3. maju radi ulaska njega kao vlasnika ili partnera s postojećim upravama. Jučer smo imali konstruktivan razgovor s ministrom Horvatom, danas su u obilasku 3. maja i Uljanika. Ja očekujem da uprava oba brodogradilišta stavi se karte na stol i iznese stanje kakvo je u brodogradilištima. Tad će se puno brže i lakše naći rješenje kako krenuti dalje, vratiti brodogradilišta na stare staze, da se pokrene proizvodnja i normalan rad.

Je li Novinski zaiteresiran za oba brodogradlišta? Bilo je riječi da ga prvenstveno zanima 3. maj.

Zanimaju ga oba. Prije nešto manje od dvije godine generalni direktor Brodotrogira Mateo Tramontana je bio sa mnom, omogćio sam mu sastanak s Novinskim u Kijevu. Rekao je još tada da bi bilo dobro napraviti hrvatsko-ukrajinski konzorcij s obzirom na to da Novinski ima brodogradilšta i da su on i Ahmetov vlasnici jedne od najvećih firmi za proizvodnju metala. Taj konzorcij bi bio najkonkurentniji na tržištu, da se pola broda radi u Hrvatskoj, pola u Ukrajini. Taj se prijedlog jako sviađo Novinskom, ali nismo znali da će hrvatska brodogradnja zapasti u tolike probleme i da će se sad na ovaj način gledati ulazak njega kao partnera ovdje.

Kako procjenjujete vrijeme koje će biti potrebno da se sklopi ovaj posao? I može li biti prepreka to što je Hrvatska u Europskoj uniji, a Ukrajina nije?

Ukrajina je potpisala pristupne pregovore i ide ka tome. To je uveliko pomogao i premijer Plenković. Mislim da, koliko brzo se može očekivati realizacija ovog posla zavisi i od toga kakvo je pravo stanje u ta dva brodogradilšta. Mislim da će se onda jako brzo moći donijeti konkretno rješenje.

Facebook Komentari