Kako se riješiti susjeda iz pakla? Možete, teško je, ali postoji način

Kako je živjeti pokraj problematičnog susjeda, najbolje znaju stanari Vijenca Ivana Meštrovića 48, koji godinama trpe ponašanje svoje susjede s 11. kata, o čemu je nedavno pisao i Glas Slavonije. Problemi su eskalirali do te mjere da zbog njezina ponašanja stanar koji živi na istome katu godinama nije mogao prodati svoj stan! Taj slučaj nije jedini u gradu, građani koji žive u neposrednoj blizini “susjeda iz pakla” gotovo nikako ne mogu prodati svoju nekretninu.

– Imam nekretninu za prodaju u kojoj se dogodilo ubojstvo i čak dvije trećine potencijalnih kupaca ne želi ni pogledati prostor. Takvi događaji, ali i problematični susjedi, mogu utjecati na prodaju. Ne toliko sama cijena nekretnine koliko okolina – posvjedočio je Zoran Barišić iz Nekretnina “Ljubek”, dodavši da potecijalnom kupcu on kao posrednik mora predočiti cjelokupnu situaciju oko nekretnine. Isto godinama prolazi i Duško Grgur iz “German nekretnina”, koji potvrđuje da ljudi ne žele kupiti stanove u višestambenim zgradama u kojima netko stvara probleme. Obično ga kupci pitaju kakvi su susjedi, jesu li dobri i slično, a dužnost je prodavatelja, kaže, predočiti stvarnu situaciju, piše Glas Slavonije.

– Vjerujem da je razlog što me ovo pitate B. L. (podatci poznati redakciji Glasa Slavonije) s Vijenca Ivana Meštrovića. Slične je probleme, koliko znam, pravila i na Sjenjaku, gdje je prolaznike zalijevala vrelom vodom. No mišljenja sam da takvim ljudima treba pomoći, bar da je predstavnik stanara prijavi i da ode na liječenje. Nitko ne zna što ga sutra čeka i ona osobno nije kriva, jer, očito, ima nekakav problem, koji je ipak nužno riješiti – zaključuje Grgur.

A mogu li se ostali stanari riješiti “susjeda iz pakla”? Mogu, ali na vrlo težak način, i to isključenjem iz zajednice. Potvrđuje to Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka, dodajući da je prethodno potrebno prikupiti stopostotnu suglasnost svih suvlasnika, i to nakon što isključenje zatraži policija preko suda. Auguštin kaže da je takvih ekstremnih situacija u Osijeku bilo, no naglašava da nitko osim policije ne smije djelovati protiv problematičnog susjeda.

– Mi u Udruženju apeliramo da se u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uključi odredba prema kojoj su kazne i sankcije za takvo ponašanje u suvlasništvu puno veće nego što trenutno jesu. Ako se netko kazni s 500 kuna, neće biti efekta, no ako mu odrežu 10.000 kuna, teško će se odvažiti na ponovno maltretiranje – smatra Auguštin. Dodaje kako se s pritužbama na problematične susjede u Udruženju susreću gotovo svakodnevno. Predsjednica Udruženja smatra da je jedino rješenje policijsko privođenje i kaže kako nema te ustanove koja osim policije može djelovati u takvoj situaciji.

– Policija može izići na teren, potom provesti sudski postupak, zatražiti liječenje, odnosno vještačenje, a sljedeći je korak isključenje iz zajednice. Nažalost, problematičnih susjeda koji remete suživot u zgradama, pa i u kućama, ima poprilično – zaključuje Auguštin.
U konkretnom slučaju, na Vijencu Ivana Meštrovića, kako doznajemo, situacija se ni nakon dolaska policije nije promijenila. Stanarka s 11. kata još uvijek s balkona baca razne predmete. Što će biti kada nekoga ozlijedi?

PU: Moguće su privatne tužbe

Glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec podsjeća i na čl. 29 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji predviđa novčanu kaznu u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka. Premec kaže i da u slučaju lakših odnosno težih ozljeda, ili čak i smrtnog ishoda, odnosno oštećenja vozila ili kakvih naprava kvalifikacija djela biva teža. Dodaje da su rješenje i privatne tužbe.

Facebook Komentari