Propala oba referenduma, Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, APIS tvrdi da nema dovoljno potpisa

Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje od nekoliko izvora, nisu prikupile dovoljno potpisa za tri referendumska pitanja o ukidanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te promjeni izbornog zakonodavstva.

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kojoj je bila povjerena provjera potpisa, doznajemo, pronašla je brojne nepravilnosti i utvrdila da niti jedna referendumska inicijativa na kraju nije dala najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma.

Pronađen je popriličan broj nevaljanih potpisa, na nekim potpisnim listama provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB) utvrđene su umrle osobe, kao i državljani drugih zemalja, posebno onih iz Bosne i Hercegovine, a kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o braku.

Kopirani potpisi

Apis IT je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, najprije proveo provjeru broja potpisa vezanih uz inicijativu o poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije. Provjeru za taj referendum okončali su još krajem rujna. Ustanovljeno je da je dio potpisa od ukupno 377.635, koliko je inicijativa 20. lipnja predala Saboru, nevaljan jer je prekopiran s potpisnih lista referendumske inicijative za promjenu ustavne definicije braka nastalih pet godina ranije, u svibnju 2013.

Ova krivotvorina, tvrde izvori Jutarnjeg, otkrivena je tako što su analitičari APIS IT-a uočili da kod dijela ženskih potpisnica prezime ne odgovara navedenom OIB-u. Provjerom je otkriveno da su na potpisnoj listi navedena njihova bivša, djevojačka prezimena, što je pobudilo sumnju da je riječ o prepisivanju imena i OIB-a s neke ranije potpisne liste za referendumsku inicijativu. Daljnjim provjerama je ustanovljeno da je riječ o potpisima prekopiranim s potpisne liste za referendum o braku. Oni koji su odlučili na taj način “podebljati” broj potpisa za poništenje Istanbulske konvencije, očito nisu vodili računa o tome da se dio potpisnica inicijative o braku u međuvremenu udao i promijenio prezimena.

Sumnje da se s potpisima nešto neobično događa pojavile su se već u tjednima nakon isteka dvotjednog roka za prikupljanje referendumskih potpisa. Na predaju prikupljenih potpisa za referendum o Istanbulskoj čekalo se gotovo četiri tjedna, a voditeljica inicijative Kristina Pavlović objašnjavala je kako je potrebno vrijeme da potpisne knjige stignu iz svih dijelova Hrvatske te da se prikupljeni potpisi prebroje. Potpisi za referendum o Istanbulskoj konvenciji predani su tek 20. lipnja, tri i pol tjedna od isteka roka za njihovo prikupljanje, piše Jutarnji.

Nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu, neslužbeno doznaje Večernji list od visokog izvora iz Ministarstva uprave. Naime, pronađen je značajan broj potpisa koji nisu valjani, doznaje Večernji list.

Facebook Komentari