Predsjednica RH: Što prije čisti zrak u Slavonskom Brodu; Rusi: Kompletna prenamjena Rafinerije će biti spremna do trećeg kvartala 2019. godine

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanak u Slavonskom Brodu kazala je da “što prije građanima Slavonskog Broda moramo osigurati čisti zrak”.

Grabar-Kitarović je na početku kazala da su na sastanku bili predstavnici ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Azimov, ministar Tomislav Ćorić kao i predstavnike Plinacroa i Croduxa. Kazala je da je tema razgovora bila “operacionalizacija i nastavak razgovora oko plinofikacije Rafinerije nafte Brod” sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske, a u skladu s dogovorom s najvišim vrhom Rusije “kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici”. Naglasila je da Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali da je najodgovornija za “visoke razine sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari koje utječu na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, javlja N1.

“U razgovorima s predsjednikom Putinom i drugim odgovorim ruskim ministrima dogovorili smo da će se plinofikacijom Rafineri velikim dijelom riješiti pitanje onečišćenja zraka i za oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova i da će se tome pristupiti na način da se dovede plin do odgovarajuće točke u Hrvatskoj kako bi se rafinerija nafte Brod izravno mogla priključiti na tu točku”, kazala je predsjednica i dodala kako su zbog toga ministar Ćorić i ministar Đokić iz RS potpisali protokol o suradnji na realizaciji tog projekta 31. listopada 2017.

“U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa i Croduxa i Zarubežnjefta odnosno grupe Optima i danas smo razgovarali o prijepornim pitanjima koji su još na stolu i koje treba riješiti. Uglavnom su to pitanja komercijalne prirode kako bi se moglo pristupiti rješavanju ovog problema, odnosno implementaciji toga dogovora, vodeći računa o interesima sviju, prije svega stanovnika Slavonskog Broda i okolice da im što prije omogućimo čisti zrak, poštujući i komercijalne, ali i pozitivne propise Hrvatske”, kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica se osvrnula i na eksploziju i požar koji se jučer dogodio u Rafineriji Brod. “Obiteljima i radnicima u Rafineriji Brod želim izraziti žaljenje zbog havarije koja se dogodila noćas i zbog toga što je bilo i ozljeda, a posebnu sućut izražavam obitelji poginulog radnika”, kazala je predsjednica.

Ministar Ćorić je kazao da Vlada na rješavanju problema plinofikacija Rafinerije Brod aktivno radi od prošle godine. “Temelj za rješavanje problema bio je potpisivanje protokola o suradnji između dvaju ministarstava. On je bio temelj za komercijalnu suradnju između Optima Grupe, u vlasništvu Zarubežnjefta i Croduxa”, rekao je Ćorić te dodao kako je u međuvremenu došlo do “promjene okolnosti koja se tiče komercijalnog interesa koji prati ovaj posao”.

“Danas smo se našli da detektiramo polazne točke za daljnje razgovore između ruske i hrvatske strane”, kazao je Ćorić i dodao da je Vladi u interesu da se problem riješi “čim je moguće prije”. “Mi ćemo učiniti sve da već u narednim tjednima nastavimo aktivnosti prema hrvatskim dionicima u procesu, to su prije svega Plinacro, kao vlasnik produktovoda i njegov operator, i Crodux”, kazao je Ćorić te dodao da Plincro i Crodux sada provode “dijagnostiku” produktovoda”.

“Još jednom želim naglasiti da plinofikacija Rafinerije Brod iz naše perspektive nema alternativu”, zaključio je Ćorić.

“Za nas je prioritetno popravljanje ekološke situacije na Rafineriji Brod. Taj projekt ima dvije komponente – modernizacija samog postrojenja kako bi mogao primati plin i izgradnja plinovoda kako bi rafinerija mogla primati plin”, kazao je Sergej Kudrjašov, generalni direktor Zarubežnjefta te dodao kako su već investirali 6 milijuna dolara u modernizaciju postrojenja.

“Kompletna prenamjena Rafinerije će biti spremna do trećeg kvartala 2019. godine”, rekao je i dodao kako su pričali o tome kako ubrzati cijeli proces i načinu formiranju cijena za plin.

“Smatram da smo danas postigli ozbiljan pomak. Nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane u procesu i da ćemo uskoro dobiti podatke dijagnoze postojećeg produktovoda i na temelju toga definirati neke vremenske okvire”, kazao je Kudrjašov.

Na pitanje o jučeršanjem požaru, Kudjašev je kazao da su radnici postupili vrlo profesionalno i da su lokalizirali posljedice havarije vrlo brzo te da će sutra u 8 sati rafinerija početi raditi.

“Rafinerija će moći primiti plin iz Hrvatske u trećem kvartalu 2019. godine i do kraja 2019. godine možemo imati Rafineriju Brod koja bi mogla biti pogonjena na plin”, rekao je ministar Čorić.

Facebook Komentari