Vjerojatno se pitaju svi što će Čović učiniti zbog toga što Hrvati nemaju predstavnika u Predsjedništvu – po današnjoj reakciji iz Mostara, neće ništa ili gotovo ništa

U Mostaru dan nakon izbora i rezultata koje nitko ovdje nije očekivao gotovo se na svakom koraku osjeća nezadovoljstvo.

Podsjetimo, statistika je neumoljiva Dragan Čović ostvario je Pirovu pobjedu. Pobijedio je na svim biralištima s hrvatskim pučanstvom, no izgubio je mjesto u Predsjedništvu zbog glasova Bošnjaka koji su glasovali u ostatku Federacije za protukandidata Željka Komšića.

Rezultati iz Mostara, prvi nepotpuni ali službeni, jasno pokazuju volju birača, javlja HRT.

Od 147 biračka mjesta obrađeno je 120 i stanje je potpuno očekivano – Dragan Čović osvojio je gotovo 45% glasova, tri put više od Željka Komšića. No postojeći izborni zakon u kojem je Federacija BiH jedna izborna jedinica ne ide na ruku pripadnicima malobrojnijeg hrvatskog naroda. Dogodilo se ono čega su se svi bojali – opet se dogodilo preglasavanje.

Naime, Komšić je očito uspio privući brojne Bošnjačke glasače. Nisu oni glasali za njega, tvrde ovdje brojni analitičari, oni su glasovali protiv HDZ-a i Stranke Demokratske Akcije.

Iz HDZ-a u Mostaru dolaze vrlo mirni tonovi. Ponosni su na osvojeni broj glasova, zahvaljuju svim biračima, ali i jasno poručuju sunarodnjacima Bošnjacima da su umjesto jednoga izabrali dva člana u Predsjedništvo BiH.

Nešto se mora hitno mjenjati, tvrde u čelništvu HDZ-a, nedopustivo je da jedan narod drugome nameće svoju političku volju.

Svjesni kako zasad ništa ne mogu promijeniti sve svoje snage sada ulažu u promjenu izbornog zakona, u čemu traže i međunarodnu pomoć. No dok se sve to ne dogodi, mogući su ovakvi rezultati na izborima, piše HRT.

Pravi hrvatski predstavnik u BiH: Tužit ćemo Hrvatsku!

U BiH Hrvate će predstavljati Željko Komšić, izabrali Bošnjaci

Facebook Komentari