VIDEO Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti

Danas je Dan neovisnosti. Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji. Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, kamo su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada Jugoslavenske vojske.

Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica. Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, piše HRT.

”Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nema na Markovom trgu. Odobrenje smjeni straže dao je premijer Andrej Plenković. Zašto Predsjednica nije došla iz ureda nemaju odgovora”, izvijestila je Sabina Tandara Knezović.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović na svom je Twitteru objavila kako Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije došla na Markov trg povodom obilježavanja Dana neovisnosti, pa je odobrenje smjeni straže dao premijer Andrej Plenković.

Na pitanje Uredu Predjsednice zašto nije došla na Markov trg, nemaju odgovor.

Facebook Komentari