Vesna Škare Ožbolt: Nije došlo do mirnog razlaza a jugoslavenska armija i Srbija, Jugoslavija tada, pojačali su intenzivno djelovanje

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom. Gošća emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je Vesna Škare Ožbolt, bivša savjetnica prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana i živi svjedok vremena, kada je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

To su bili vrlo turbulentni dani. To je bilo vrijeme kada su Hrvatska i Slovenija predlagale mirno razdruživanje Jugoslavije na način da se uspostavi prijelazno konfederativno uređenje Jugoslavije, a kako to nije prolazilo, tada je Hrvatski sabor donio odluku, ako se takav prijedlog ne prihvati, da će RH proglasiti neovisnost. Rok je bio do 15.6.1991., ali se to nije dogodilo i tada je 7.7.1991 na Brijunima održan važan sastanak. S predsjednikom Tuđmanom bila je europska trojka na čelu sa Hans van den Broekom i cijelo predsjedništvo Jugoslavije. Tada je cijela jugoslavenska kriza ozbiljno internacionalizirana. Hrvatska i Slovenija prihvatile su moratorij od tri mjeseca odgode proglašenja neovisnosti kako bi se našla solucija mirnijeg razlaza, međutim do toga nije došlo, a jugoslavenska armija i Srbija, Jugoslavija tada, pojačali su intenzivno djelovanje, prisjetila se Škare Ožbolt.

Na pitanje kako se predsjednik Tuđman tada ponašao, rekla je kako on bio čovjek protokola. Sve je išlo postepeno, promišljeno, ne izazivajući. Sve je išlo argumentirano.

Škare Ožbolt podsjetila je i da svijet nije bio za samostalnost Hrvatske i Slovenije i raspad Jugoslavije, te da su nam najveću pomoć pružili strani mediji, posebno nakon raketiranja Dubrovnika i strahota koje su se dogodile u Vukovaru. Onda je europska javnost natjerala svoje političare da počnu reagirati i priznavati Hrvatsku. I, naravno, dijaspora bez koje domovinska Hrvatska ne bi uspjela napraviti sve što je napravila, istaknula je.

VIDEO Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti

Facebook Komentari