U BiH Hrvate će predstavljati Željko Komšić, izabrali Bošnjaci

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je tko su novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na čelu Bosne i Hercegovine naredne četiri godine bit će iz redova Bošnjaka Šefik Džaferović iz SDA koji je dobio podršku gotovo 38 posto birača. Iz reda hrvatskog naroda u Predsjedništvu će sjediti Željko Komšić s 48,7 posto glasova. Dragan Čović je dobio 38,6 posto glasova. Iz Republike Srpske najviše glasova je dobio Milorad Dodik, 55, 15 posto.

Prema neslužbenim podacima Koalicije “Pod lupom” nova predsjednica Republike Srpske je Željka Cvijanović.

Prema podacima Koalicije za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018. u Bosni i Hercegovini novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Banja Luci je Milorad Dodik izjavio kako je od prebrojanih 85 posto glasova za srpskog člana Predsjedništva on dobio 56 posto glasova.

“Ovo je pobjeda čista k’o suza”, rekao je Dodik.

Slavlje u Stožeru SDA, Allahu Akbar i pljesak: U ovoj zemlji se radi po Ustavu, ne po željama Dragana Čovića

Dužnosnik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je ranije večeras kad se vidjelo da bi Komšić mogao pobijediti, komentirajući te pokazatelje u Mostaru kazao kako je riječ o pokušaju narušavanja ravnoteže u BiH.

“Nadam se da se trend neće nastaviti kroz druga glasačka mjesta koja još nisu prebrojana”, kazao je Čavara ističući kako je jasno da Komšić nije kandidat hrvatskog naroda.

Dodao je kako su u HDZ-u BiH sigurni da je Čović dobio uvjerljivu potporu većine hrvatskog naroda ali je upozorio kako ipak valja pričekati konačne rezultate.

BiH: Na izborima glasovalo oko 53,26 posto birača

Sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima su građani te zemlje birali novu vlast za sljedeće četiri godine zatvorena su do 20 sati a izborni proces bio je u cijelosti regularan iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić.

Zatvorena birališta na izborima u BiH

Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Petrić je na konferenciji za novinare održanoj u 21 sat kazao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. “Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni”, ustvrdio je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja.

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio izdan prosjeka odnosno iznosio je 60 posto.

Iz koalicije nevladinih udruga “Pod lupom” koja je na biračka mjesta rasporedila oko četiri tisuće promatrača nakon njihova zatvaranja su objavili kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 “kritičnih situacija” koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima.

Direktor koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.

“To je napredak u odnosu na prošle izbore no ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore (2016)”, kazao je Jovanović pojašnjavajući kako su promatrači poslali prijave koje se uglavnom odnose na pritisak na birače i prijave o kupnji glasova i zabranu promatračima da nadziru izbore.

Facebook Komentari