Šef MOL-a: Spremni smo prodati dionice Hrvatskoj, ako Zagreb to želi; Srezali smo troškove za 300 milijuna eura pa sada “nekome nedostaje taj novac”

Šef MOL-a Zsolt Hernádi je u razgovoru za mađarsku televiziju TV2 istaknuo da je MOL spreman prodati dionice Ine Hrvatskoj, ako Zagreb to želi.

“Ne mogu napustiti Mađarsku iako je mađarski sud u kolovozu odlučio da neće postupiti po najnovijem hrvatskom uhidbenom nalogu. U toj situaciji, Mađarska ponovno treba pojedinačnim državama EU objasniti zašto je to do te odluke došlo” – kazao je Hernádi.

Naime, samo Hrvatska može povući europski uhidbeni nalog ili pak individualne države mogu odlučiti da ga neće implementirati. Mađarska je već jednom, kod ranijeg EUN-a uspješno lobirala za Hernádija kod dvije europske države – u Austriji i Njemačkoj – koje su odlučile ne primjenjivati nalog te je šef MOL-a tamo mogao slobodno putovati.

Hernádi je istaknuo kako su samo njemu od svih uključenih u taj slučaj ograničena prava. Nije navodio imena, ali je za pretpostaviti da se ta tvrdnja odnosi na Ivu Sanadera ili Damira Ježića koji mogu slobodno putovati. Dodao je i kako smatra da nije pravedno da i dalje mora objašnjavati optužbe o korupciji vezane za Inu jer su sve prijašnje odluke sudova i arbitraža utvrdile da nije bilo ni kršenja Prve izmjene i dopune ugovoru o međusobnim odnosima dioničara (FASHA) niti mita.

“Švicarski sud je utvrdio da nije bilo mita. Postupak se provodio upravo na traženje hrvatske vlade” kazao je Hernádi.

Pohvalio se kako je mađarska kompanija od preuzimanja uspješno srezala troškove poslovanja Ine za 300 milijuna eura pa sada “nekome nedostaje taj novac”, prenosi Večernji list.

Facebook Komentari