Od nesanice pati čak 26 posto Hrvata, evo koji su uzroci

Nesanica je problem s kojim se svatko susreo barem jednom u životu, a iako najčešće muči osobe starije životne dobi, sve više Hrvata žali se na probleme sa spavanjem.

Uzrok nesanice najčešće su emocionalni problemi, stres i strah.

Mnogi često zanemaruju važnost spavanja sve dok se ne suoče s nesanicom koja može ozbiljno poremetiti čovjekovo zdravlje. Od nesanice pati čak 26 posto Hrvata, od kojih 11 posto pati od njene teške varijante, piše tportal.

Rezultati su ovo epidemiološkog istraživanja koje je provedeno u Klinici za psihijatriju Vrapče, u Centru za poremećaje spavanja i budnosti, pod vodstvom pročelnika Zavoda za psihofiziologiju i organski uvjetovane psihičke poremećaje, prim. dr. sc. Danila Hodobe.

Kada osoba ne može zaspati navečer, često se budi noću te se izjutra rano budi, a ovi simptomi traju dulje od tri tjedna te je pritom cijelo vrijeme umorna danju, može se govoriti o nesanici. Umor preko dana ključni je simptom koji upućuje na nesanicu. Kada je osoba konstantno pospana preko dana, sa spavanjem očigledno nešto nije u redu.

Iako je nesanica najučestaliji poremećaj koji obuhvaća ukupno 57 posto u odnosu na 43 posto svih ostalih poremećaja spavanja u Hrvatskoj, kada govorimo o ozbiljnijim slučajevima koji zahtijevaju liječenje, najčešći poremećaj spavanja su apneje. U čak 75 posto slučajeva potraživanja liječničke intervencije riječ je o apneji, za koju se smatra da pogađa pet posto opće populacije, od kojih jedan posto treba liječiti.

Facebook Komentari