VIDEO Slavna sopranistica Montserrat Caballe umrla je u subotu u 85. godini u Barceloni

Slavna sopranistica Montserrat Caballe umrla je u subotu u 85. godini u Barceloni, rečeno je iz bolnice.

“Umrla je noćas u bolnici Sant Pau”, rekao je izvor iz te barcelonske bolnice. Komemoracija za pjevačicu, koja je godinama imala zdravstvenih problema, održat će se u nedjelju, a pogreb u ponedjeljak, objavile su pogrebne službe katalonskoga glavnoga grada.

Iza španjolske sopranistice iznimno čista glasa pola je stoljeća ugledne međunarodne karijere. Rođena 12. travnja 1933. u Barceloni u skromnoj obitelji, Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folc studirala je na konzervatoriju Liceu prije debija u Baselu 1956. u operi “La Boheme” Giacoma Puccinija. Katalonka čije je umijeće za “pianissimo” bilo legendarno, kao i njezina vokalna nadmoć, pjevala je jednako dobro Rossinija, Bellinija ili Donizettija te Mozarta ili Dvoraka. Pridružila se Operi u Barceloni 1962., što je bio početak duge prisne veze između sopranistice i njezine publike.

Nekoliko je puta bila na uspješnim svjetskim turnejama, a trijumfirala je 1972. u milanskoj Scali u Bellinijevoj “Normi”. No kršila je i tradiciju snimivši album s pjevačem grupe Queen Freddiejem Mercuryjem, a njihova je pjesma odabrana za himnu Olimpijskih igara u Barceloni 1992., piše HRT.

Facebook Komentari