Sačić: Plenković podcjenjuje sebe i sve državne službe koje u Hrvatskoj brinu o sigurnosti i vrijeđa zdrav razum

Željko Sačić, jedan od najistaknutijih članova Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), u emisiji N1 Studio uživo objasnio je razloge zbog kojih je dao neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru te udruge.

Je li Generalski zbor, kako ste rekli, “mala podružnica za potrebe HDZ-a”?

Nažalost, oni su jako blizu tome, ako već nisu tu crtu prešli. Jer sama činjenica da se krše odredbe Statuta Hrvatskog generalskog zbora i da se ide po mišljenje o određenom dnevno-političkom pitanju, odnosno frakcijskoj borbi u HDZ-u, već baca sumnju na vjerodostojnost odnosno na poštivanje naših strateških odrednica kao Generalskog zbora.

Ja sam na to ukazao pravodobno u utorak i sretan sam što sam to imao prilike reći generalima. Da će se to dogoditi ako se očitujemo u smislu osude prosvjeda u Vukovaru. Rekao sam da ćemo kao generali u javnosti stvoriti jako negativan dojam o nama samima. I da ćemo produbiti jaz između generala, branitelja, vojnika i drugih. A najvažnije je da ćemo okrenuti leđa hrvatskoj žrtvi i Vukovarcima koji imaju problem s neprocesuiranjem ratnih zločina. To je problem koji traje 20-ak godina, a ne samo Plenkovića i ove Vlade. Na to sam ukazao, no nisu me poslušali. General Miljavac je odlučio tako kako je odlučio. Nije slučajno da je nakon godinu dana čekanja baš prekjučer se Plenković sjetio pozvati određene generale, a ne čitav Upravni odbor, na sastanak. Igrom slučaja svi ti generali koje je pozvao su u HDZ-u.

Mislite li da je i Plenković okrenuo leđa, kako ste rekli, hrvatskoj žrtvi kada smatrate da to sad radi Generalski zbor.

Neugodno sam iznenađen plitkoćom političke misli Andreja Plenkovića. Da on i njegovi savjetnici imaju i malo političke mudrosti, on je mogao poentirati na toj plemenitoj i humanoj ideji ideji da se procesuiraju ratni zločini, ali je zbog svojih nekakvih interesa ostavio prostor da se sukobi s cijelom populacijom i sa svim pravdoljubivim ljudima.

Kako je mogao poentirati, to HDZ-ov gradonačelnik prosvjeduje protiv nečinjenja institucija…

On je naslijedio neaktivnost i pasivnost državnog represivnog aparata.

Je li mogao razdrmati su neaktivnost?

Da se više angažirao u ove dvije godine, mogao je. On očito zbog političkih razloga to ne želi. I sada i on i general Miljavac i mnogi moji oponenti u Generalskom zboru imaju kvaziargumente kad kažu da bi se tu mogli rušiti temelji same države, da bi moglo doći do nasilja i destabilizacije, što je potpuna laž i budalaština. Tamo će biti masu redara i hrvatskih domoljuba kojima je interes samo jedan jedini, a to je solidarizacija sa žrtvom. U čemu je problem da se ljudi solidariziraju sa idejom da se treba pokrenuti i procesuirati zločine.

To treba reći DORH-u, sudstvu, policiji, tajnim službama i svima oni koji su zaduženi da dođu do podataka i da ih procesuiraju. Smiješno bi bilo da Plenković tamo dođe i diže ruku u zrak da se procesuiraju ratni zločini, nego može dati potporu. Ali, za nevjerovati je da je on u startu osuđuje prosvjed u Vukovaru sa argumentima da to destabilizira državu i da to može dovesti do destabilizacije i nasilja. To jedan premijer ne smije reći jer time podcjenjuje sebe i sve državne službe koje u Hrvatskoj brinu o sigurnosti i vrijeđa zdrav razum.

Šef HVIDRA-e Josip Đakić kaže da neće ići na prosvjed?

Ovo je pokušaj “đakizacije” Generalskog zbora. Rekao sam im da si ne dozvole da budu kao Đakić. On je vezan sa Plenkovićem i HDZ-om. Predložio sam saborskom zastupniku Hrvoju Zekanoviću da damo zakonsku inicijativu da se zakonski onemogući da jedna osoba bude više od dva mandata na čelu bilo koje udruge jer to dovodi do političkih zlouporaba udruga. Đakić je visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a i saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e i on istodobno koristi svoje mjesto u HVIDRA-i za provođenje svoga političkog programa HDZ-a. On to namjerno ne odvaja kako bi manipulirao, a mi branitelji ne želimo da HVIDRA-a bude podružnica HDZ-a nego smo svojina naroda.

Smatrate da Đakić i Miljavac čuvaju leđa Plenkoviću?

Apsolutno. Rekao bih da su oni žrtve Plenkovića jer ih je on izmanipulirao i zloupotrebljava ih za ostvarenje svojih ciljeva i ideja. Što nije etično ni moralno.

Što deblja fotelja, to manje poštenja: Đakić u Vukovaru predviđa pokušaj rušenja Plenkovića, a Miljavac atomsku bombu

Facebook Komentari