U BiH zbrisao čovjek koji je osuđen za davanje mita sucu Vrhovnog suda da bi Plenkovićev partner Glavaš bio na slobodi

Drago Tadić, osječki poduzetnik osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, zatražio je služenje zatvorske kazne – u Bosni i Hercegovini.

Tadić je, naime, “potrošio” sve adute za odgodu služenja kazne, a kako se, nakon posljednje odbijenice, nije sam javio u zatvor, Županijski sud u Osijeku zatražio je od policije njegovo privođenje. No, prije nego što je policija povratno išta odgovorila sudu, javio im se u utorak sam Tadić, doduše putem odvjetnika, i obavijestio ih o novome prebivalištu – nalazi se u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad i državljanin je Bosne i Hercegovine. Pravomoćno je osuđen, podsjetimo, na dvije godine zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu, no zbog zdravstvenog stanja taj mu je sud nedavno ublažio kaznu za tri mjeseca. Zbog nastavka liječenja zdravstvenih tegoba, pretraga i terapija, Tadić je 27. travnja zatražio odgodu odlaska u zatvor, što mu je i prihvaćeno, a ta je odluka postala pravomoćna 7. srpnja.

– Osuđenik se imao javiti na izdržavanje kazne zatvora 26. rujna. Međutim, 20. rujna podnio je novu molbu za odgodu radi nastavka liječenja bolesti “Onkluzija i stenoza cerebralnih arterija koje nisu prouzročile infarkt”, to jest obavljanja preporučenih medicinskih pretraga i liječničkih pregleda. Uz molbu je podnio medicinsku dokumentaciju – priopćio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Sudac izvršenja odbio mu je, pak, molbu pet dana kasnije. U zatvor se stoga trebao javiti 26. rujna. – Dopisom Centra za dijagnostiku u Zagrebu, sudac izvršenja obaviješten je da se osuđenik nije javio na izdržavanje kazne zatvora. Stoga je sudac izvršenja 28. rujna izdao nalog PU Osječko-baranjskoj za sprovođenje osuđenika na izdržavanje kazne u Centar za dijagnostiku u Zagrebu. Nalog je istoga dana dostavljen PU Osječko-baranjskoj putem telefaksa i pošte – nastavlja sudac Rožac.

Do današnjega dana, dodaje, nije zaprimljeno izvješće PU Osječko-baranjske o rezultatima postupanja po navedenom nalogu. No, gdje je Tadić, postalo je jasno 2. listopada, kada je njegov branitelj Zdravko Dumančić podnio žalbu na posljednju odbijenicu za odgodom izvršenja kazne. – Istodobno uz žalbu, osuđenik je podnio i obavijest o tome da je putem Ministarstva pravosuđa RH zatražio prijenos izvršavanja predmetne kazne zatvora u Bosnu i Hercegovinu, te je i priložio navedenu molbu za prijenos kazne u kojoj se navodi da se nalazi u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad, BiH, gdje ima i prebivalište, te da je i državljanin Bosne i Hercegovine. Žalba osuđenika još nije dostavljena vijeću ovog suda na odlučivanje budući da se nije vratila obavijest o uručenju tog rješenja osuđeniku – zaključuje Rožac, piše Večernji.

Facebook Komentari