Crna Gora hrvatskim logorašima isplatila 1,43 milijuna eura odštete

Crna Gora podmirila je sve svoje obveze prema bivšim zatočenicima koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj početkom Domovinskog rata, piše Večernji.

Svih 220 Hrvata tužitelja ukupno je ostvarilo pravo na 1,43 milijuna eura odštete za vrijeme provedeno u spomenutom vojnom centru bivše Jugoslavenske narodne armije, koji je bio pretvoren u logor za hrvatske branitelje i civile nakon srpsko-crnogorskih napada na dubrovačko područje 1991. godine.

Optužnica podignuta 2008.

Pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović kazao je za crnogorski dnevnik Dan da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen “svaki cent”.

Branitelji nekoć zatočeni u Morinju primili su 100 eura po danu, dok je civilima dosuđeno 200 eura po danu provedenom u logoru. No bivši logoraši na ovome neće stati. Prema riječima utjecajnog odvjetnika Begovića, inače predsjednika Advokatske komore Crne Gore koji se svojski potrudio da njegovi klijenti dobiju materijalnu zadovoljštinu, u njihovo je ime nakon naknade za zlostavljanje i mučenje podnio i nove tužbe protiv Crne Gore, ovoga puta zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti. Visina zahtjeva prema tim novim tužbama pojedinačno iznosi od 10 do 15 tisuća eura.

Ovakav pravosudni rasplet slučaja Morinj bio je moguć tek nakon što je većina sudskih postupaka pravomoćno okončana. Optužnica u ovom predmetu podignuta je u kolovozu 2008. godine, a nekoliko godina kasnije Viši sud u Podgorici osudio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) – Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzelina i Boru Gligića – na ukupno 12 godina zatvora za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima. Nakon što je prizivni sud odbio njihove žalbe, nekadašnji logoraši iz Morinja mogli su podnijeti tužbe, što su i učinili.

Deke natopljene vodom

Prema svjedočenju bivšeg zatočenika Zlatka Bagoje, Morinj je bio klasični koncentracijski logor u kojem su zlostavljani zarobljeni civili s područja Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovnika, kao i hrvatski vojnici zarobljeni na ratištima oko Dubrovnika.

– To je bilo mučilište. Kad su nam dali deke za pokrivanje, bile su natopljene vodom. Smršavio sam 25 kila u 72 dana – kazao je Bagoje, dok se njegov suborac Zdenko Bulić prisjetio da su ih njihovi mučitelji odvodili pred televizijske kamere i prisiljavali ih da govore kako su Hrvati krivi za rat te da njihova vojska zapravo oslobađa Hrvatsku od ustaša.

Facebook Komentari