Uljanikovci u Zagrebu, evo što kaže ministar Horvat nakon sastanka

U 13 sati održan je sastanak o Uljaniku s ministrom Darkom Horvatom u Zagrebu. Iz Stožera za obranu Uljanika na sastanak dolašli su Samir Hadžić i Marko Alviž, te predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Jadranskog sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske.

Ministar gospodarstva Darko Horvat stao je pred kamere po završetku sastanka s predstavnicima sindikata Uljanika, javlja N1.

“Imamo i od strane Uljanik grupe odgovore na pitanja koja je EK tražila. Imamo novi program restrukturiranja koji obuhvaća brodogradilište u Puli i bude li sve korektno usudit ću se reći, za nekoliko dana kratke analize, mislim da je dokument spreman za Bruxelles”, kaže ministar.

“Ne prejudiciram strateško partnerstvo i nisam se miješao u izbor strateškog partnera. Končar je još uvijek na tom komadu prapira, hoće li se on složiti s ovim konceptom ili ne, to ćemo vidjeti. Nije rečeno da se ne može zamijeniti”, rekao je na upit o strateškom partneru.

Što se tiče nekretninskog biznisa, ministar nije htio komentirati ima li ga u novom planu.

Govoreći o izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe, Horvat kaže kako na riječko brodogradilište i ne može biti primijenjen program koji je pripremljen jer je 3. maj restrukturiranje već prošao.

“U fazi smo traganja za konkretnim partnerom koji bi bio spreman investirati u opstojnost brodogradnje”, kaže Horvat.

Hoće li se država suzdržati od doprinosa kako bi radnicima mogle biti isplaćene plaće?

“Država se ne može od bilo čega suzdržati. Opterećenje na plaću se mora platiti prije ili poslije. Uprava ima osiguran dio neto plaća. Hoće li istovremeno platiti i bruto, to ćemo vidjeti kroz nekoliko dana”

Može li brodogradilište dočekati tog strateškog partnera?

“22. siječnja država je dala jamstvo za ishođenje kredita koji bi ishodio kvalitetnog strateškog partnera. Zašto to nije napravljeno, nije na strani države nego Uprave. Ako oni i dalje inzistiraju na partnerstvu s Končarem, ja to ne mogu niti mislim raskidati, ali vrlo smo blizu situacije kad će on uplatom morati dokazati je li taj partner. Dio brodova je otkazan i bruto iznos samog programa je manji, ali s obzirom na raspodjelu uloga veća je participacija strateškog partnera.”

Očekuje li brži odgovor EK ovaj put?

“Ne treba na takav način diskreditirati komunikaciju između ministarstva i EK. Smatram da smo relativno brzo dobili odgovor. Očekujem da u sljedeće dva tjedna dobijemo reakciju iz Bruxella.”

Vjeruje li u opstanak Uljanika i 3. maja?

“Da ne vjerujemo niti bismo izdavali jamstva za kredite niti bismo aktivno tražili parntera. Želja nam je da partnerstvo ne bude samo uplata novca nego transfer znanja i tehnologija. Da se odmaknemo od proizvodnje barži koji ne donose prihod potreban za opstojnost brodogradlišta.”

Što se tiče slanja novog programa u Bruxelles, ministar nije siguran kada će se to dogoditi, do kraja ovog ili početkom narednog tjedna.

U utorak razgovarali s Končarom

U utorak su, podsjetimo, u Uljaniku sindikati i predstavnici Stožera za obranu brodogradnje Uljanika razgovarali s potencijalnim strateškim partnerom Dankom Končarem. On im je, kažu, iz prve ruke htio objasniti što planira s Uljanikom ako ga bude dokapitalizirao i to je bio razlog njegova dolaska u brodogradilište. Nakon susreta Končar nije davao izjave, ali je zato više o tome što su govorili u upravi pulskog škvera iznio Samir Hadžić iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanika.

‘Dosad smo samo čuli što će biti s brodogradilištem iz treće ruke. A takve prenesene informacije sklone su manipulacijama. Stoga smo tražili direktne odgovore od Končara koji nam ih je dao. Kazao je da želi zadržati brodogradnju i da bi se jedan dio financiranja brodogradnje izvukao iz područja koje se više ne bi koristilo. Rekao nam je da se možemo dogovoriti oko svega’, kazao je Hadžić koji je sa sindikatima protiv nekretninskog biznisa na području brodogradilišta koji se naziva Arsenal.

‘Nije nam točno rekao hoće li na tom prostoru biti nekretnine ili marina. Kazao je da to još ništa nije definirano do kraja. Nije diktirao što bi htio na tom području ili ne, kazao je Hadžić navodeći da je sastanak bio opušten te da Končar nije bio napet usprkos napetoj situaciji’, piše Jutarnji list.

Inače, u utorak je račun Uljanika ponovno blokiran što je Uljanik objavio na Zagrebačkoj burzi. Pišu da su u tijeku pregovori s ovrhovoditeljima oko deblokiranja računa.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u utorak je, pak, bio u Rijeci, na sastanku u 3.maju.

Puna tri sata trajao je sastanak ministra s upravama »3. maja« i Uljanika, prevođenih Giannijem Rossandom te trećamajskim sindikatima, a prisutni su bili i župan Zlatko Komadina te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

“Plaće za radnike Uljanika od prvog mjeseca pa do danas osigurane su uz pomoć države. I radnicima Uljanika i 3. maja jasno sam rekao da ne postoji legalni modalitet kojim bi vlada dala novac. Dio sredstava za rujanske plaće postoji, postoji i model u kojem bi se u prvi mah isplatila neto plaća. Cjelovita isplata bila bi s odgodom”, kazao je Horvat.

“Dio novca ima Uljanik, dio je neaktiviran unutar Poštanske banke, vodimo korespodenciju s Istarskom i drugim bankama kako bi se namaknula potrebna sredstava za plaću za rujan. Tu dolazimo i do drugog problema, blokade računa Uljanika. Kako po sili zakona tvrtka ne bi otišla u stečaj, Uprava to mora spriječiti. Mora se deblokirati račun. Vlada i Ministarstvo gospodarstva tu nemaju udjela, to mora raditi Uprava”, nastavio je Horvat.

“Uljanik grupa ima 4400 radnika. Ključna je odluka Erste banke koja ima najviše zaposlenika iz Primorsko-goranske županije – da neće od radnika tražiti anuitete, ako plaća ne bude isplaćena. Radnici su nam na prvom mjestu, navozi na drugom”, naglasio je.

Ministar je izvijestio kako revidirani plan za restrukturiranje Uljanika predviđa povećani utjecaj strateškog partnera i manji utjecaj države. Pri tome, smatra – priča za Treći maj je komplicirana i tu treba najviše vremena za pronalazak rješenja.

“Za 3. maj postoji interes, razgovori, javljaju se potencijalni strateški partneri – najavljeni su razgovori i za idući tjedan. Vladi je prioritetno osigurati da se brodovi završe kroz određene modele. Razgovara se o njima s naručiteljima – niti jedan brod nije u potpunosti otkazan”, kazao je.

Najavio je kako će ministarstva gospodarstva i financija provjeriti plan RES, kako se njime ne bi narušilo tržišno natjecanje. “Očekujemo vrlo brzo nakon slanja reakciju EK, a znat ćemo i ranije s obzirom na svakodnevne telefonske kontakte Ministarstva”, rekao je Horvat, prenosi n1.

Facebook Komentari